Alertă aeriană în Tulcea și Constanța. O dronă a pătruns pe teritoriul României, sâmbătă dimineața, venind dinspre Marea Neagră
Autoritățile române au emis sâmbătă dimineața alertă aeriană pentru județele Tulcea și Constanța. Aparatul a venit dinspre Marea Neagră, pe la Gura Portiței, până în localitatea Cogealac. La fel ca în cazul incidentului de joi, ținta a dispărut de pe radare înainte să poată fi identificată de avioanele de vânătoare.
”Ținta aeriană de mici dimensiuni” a fost identificată de Armata Română în jurul orei 02.30, la 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe din jud. Tulcea, în largul Mării Negre, transmite biziday.ro.
„Ca urmare a faptului că ținta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României (…) au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, se arată într-un comunicat.
Radarele au indicat un traseu potrivit căruia drona a intrat în România în jurul orei 04.00, în zona Gura Portiței, moment în care a fost transmisă și o notificare RO-Alert către populație.
„Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către localitatea Cogealac, jud. Constanța, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul național fiind de 19 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție”, mai arată Ministerul Apărării Naționale de la București.
În jurul orei 4.30, sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar al țintei, la sud de localitatea Cogealac, dar Armata Română precizează că „nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național”. Totuși, vor fi demarate căutări în zonă.
Este al doilea incident de acest fel din ultimele două zile. Ministerul Apărării anunța, joi seară, că sistemul de supraveghere a identificat o țintă aeriană de mici dimensiuni care zbura în Marea Neagră și care, în jurul orei 19, a intrat în spațiul aerian al țării, pe la Eforie Nord, și a înaintat 15 kilometri pe teritoriul național. În schimb, a subliniat faptul că piloții celor patru aeronave F-18 și F-16 nu au avut contact cu drona în niciun moment, iar radarul a pierdut semnalul după 20 de minute, la est de localitatea Amzacea, o localitate din sudul județului Constanța.
La fel ca și în cazul de joi seara, Armata vorbește despre „o țintă de mici dimensiuni” ceea ce sugerează că ar putea fi vorba de o dronă de observație, iar nu de una de atac.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI