A crescut semnificativ rata afecțiunilor psihice

stres2Bsi2Bdepresie2Bla2Blocul2Bde2Bmunca2Bpsihoterapia2BRomania2Bromani

Rata moldovenilor care suferă de afecțiuni psihice crește alarmant de la un an la altul. Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că, anul trecut, aceasta a ajuns la 254,9 cazuri la 100 mii de locuitori, comparativ cu 219 cazuri în anul 2022. Potrivit studiului național al prevalenței factorilor de risc pentru bolile netransmisibile din anul 2021, 18,3 la sută din populația cu vârsta între 18 şi 69 ani au acuzat simptome de depresie, iar 1,7 la sută au solicitat asistența specialiștilor. Dintre cei care au solicitat ajutor, doar 55 la sută au beneficiat de tratamentul necesar.

Specialiștii subliniază că sănătatea mintală precară are un efect negativ asupra sănătății fizice și asupra identității și bunăstării angajaților. Capacitatea de a lucra poate fi afectată prin reducerea productivității și performanței. La nivel global, 15 la sută dintre adulții apți de muncă suferă de o tulburare mintală, inclusiv peste 300 de milioane suferă de anxietate, iar aproape 280 de milioane de oameni – de depresie.

Anual, comunitatea internațională marchează, în 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătății Mintale. În acest an, evenimentul se desfășoară cu genericul „Este timpul să acordăm prioritate sănătății mintale la locul de muncă”.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI