387 de salvatori au intervenit în Capitală: Au loc exerciții de intervenție în caz de cutremur sau incendii

MyCollages (3)

Pe parcursul zilei de 16 mai 2025 pe teritoriul municipiului Chișinău, dar și în suburbiile Capitalei se desfășoară aplicații complexe la protecția civilă cu implicarea a 387 de participanți cu 62 unități de tehnică. Scopul principal al acestor exerciții este de a exersa și consolida capacitățile de răspuns și intervenție ale organelor de conducere și forțelor protecției civile în cazul producerii unor situații excepționale cu impact major asupra populației și infrastructurii, transmite Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

"În acest sens, formațiunile protecției civile municipale și cele desconcentrate, serviciile de urgență și autoritățile publice locale sunt implicate în simularea acțiunilor de lichidare a consecințelor unui cutremur de pământ.
Scenariul aplicațiilor este unul cu risc multiplu cu situații realiste, care pot apărea ca consecință în cazul producerii unui dezastru natural de amploare.
Potrivit scenariului, în această dimineață pe teritoriul țării s-a produs un cutremur în urma căruia au fost înregistrate distrugeri de proporții ale clădirilor, întreruperi ale comunicațiilor, incendii, dar și accidente soldate cu multiple victime.
În vederea gestionării eficiente a situației create a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale, responsabilă de coordonarea forțelor și mijloacelor implicate în lichidarea consecințelor seismului.
Prima situație tactică a fost simulată la Hotelul Național din capitală, unde formațiunile municipale de protecție civilă în conlucrare cu serviciile specializate au întreprins lucrări de salvare-deblocare, acțiuni de evacuare a sinistraților, dar și au lichidat mai multe focare de ardere. Tot aici, a fost oferită asistență medicală primară victimelor, dar și asistență psihologică sinistraților.
În vederea prevenirii și lichidării pericolului de inundații, forțele și mijloacele implicate au intervenit în orașul Vatra în preajma lacului Ghidighici, unde au desfășurat acțiuni de fortificare a digului bazinului acvatic. Totodată, au fost organizate activități de înștiințare a populației despre pericolul unei inundații, fiind evacuate din zona de risc mai multe persoane, inclusiv bunuri materiale.
Mai mult, în cadrul aplicațiilor au fost exersate capacitățile de răspuns și intervenție a formațiunilor protecției civile municipale, formațiunilor de obiect care au conlucrat cu pompierii, medicii și polițiștii în vederea lichidării consecințelor unui accident feroviar cu scurgeri de substanțe puternic toxice. Astfel, au fost desfășurate acțiuni de localizare a focarului de contaminare, lucrări de stopare a scurgerii substanțelor chimice, dar și misiuni de salvare a sinistraților în urma accidentului chimic.
De asemenea, în incinta IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” medicii au organizat măsuri pentru primirea în masă a sinistraților, fiind efectuat triajul medical spitalicesc victimelor în urma seismului", menţionează IGSU.
 
Aplicațiile au fost organizate în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 850/2024 și fac parte din planul calendaristic privind pregătirea în domeniul protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2025.
Potrivit acestui plan, evenimentul desfășurat astăzi este al patrulea exercițiu de acest tip organizat de la începutul anului 2025, următorul fiind programat pentru luna septembrie.
Astfel de aplicații sunt organizate în fiecare raion o dată la cinci ani, având ca obiectiv general ridicarea nivelului de pregătire a organelor de conducere și forțelor protecției civile pentru acțiuni în situații excepționale.
Ultima aplicație de acest tip desfășurată pe teritoriul municipiului Chișinău a avut loc în anul 2016.

Citeşte şi..

Vezi toate