Washingtonul a lăsat-o pe Evghenia Guțul fără proprietățile din SUA. Vezi reacția premierului Dorin Recean
Statele Unite ale Americii au inclus-o în lista de sancțiuni pe bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul. Motivul deciziei a fost ”complicitatea activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său ”Șor”, precum și înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”. Sancțiunile presupun blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite.
De asemenea, Ambasada precizează că cetățenii moldovenii, inclusiv locuitorii Găgăuziei, merită alegeri libere și corecte și instituții democratice, un viitor liber de influența malignă a Kremlinului. ”Statele Unite salută progresul Republicii Moldova în cadrul reformelor democratice și economice, precum și rezistența la acțiunile de interferență ale Kremlinului. Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei pentru a construi un viitor mai democratic, mai prosper și mai sigur”, se menționează în comunicatul Ambasadei SUA.
Administrația americană mai aplicat sancțiuni asupra a trei companii din Moldova - Airrock Solutions, Aerostage Services și Max Jet Service - pentru că au furnizat componente pentru avioane și electronice unor companii din Rusia. În mod similar, sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, și interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii.
Premierul Dorin Recean a reacționat la decizia SUA de a-i aplica sancțiuni bașcanului Găgăuziei. El a menționat că decizia a fost aprobată pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale.
”Decizia vine în urma unei colaborări eficiente cu partenerii noștri externi și vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupția și amenințările la adresa securității naționale. Acțiunile de interferență au drept scop dezinformarea, perpetuarea corupției, destabilizarea și deturnarea proceselor democratice în Moldova. Reacția promptă a SUA trebuie să servească drept exemplu justiției din Republica Moldova să-și facă datoria și să apere interesul țării și al cetățenilor noștri”, a subliniat Recean.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI