VIDEO/FOTO Lăcustele au invadat mii de hectare de pășuni și păduri din Moldova

db38ec98-7d7b-47a9-b718-ed897162f80a
db38ec98-7d7b-47a9-b718-ed897162f80a
doua
prin

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că în data de 22 iunie, în localitățile Cairaclia, raionul Taraclia și Copceac, raionul Ceadîr-Lunga din UTA Găgăuzia, au fost depistate două focare de lăcuste.

În total sunt afectate 1250 de hectare de pășune, plante acvatice și fâșii forestiere.

Administrațiile publice locale în comun cu reprezentanții ANSA au convocat Comisiile pentru Situații Excepționale, care au luat decizia de alocare a mijloacelor financiare în vederea localizării și nimicirii focarelor de lăcuste.

Au fost contractate companii specializate, care, sub supravegherea inspectorilor ANSA, au tratat deja circa 550 hectare.

Bine de știut 

Lăcustele pot fi întâlnite din iunie până în octombrie. Insectele se dezvoltă în habitate calde și uscate, cu acoperire de vegetație rară, cum ar fi pajiști și stepe stâncoase, cariere vechi, gropi de pietriș, zone presărate cu stâncă de lângă râuri. Apare în mod normal la densități mici în pajiști rare, netulburate, dar dispare atunci când terenul este cultivat.

Aceasta preferă cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele furajere etc. Atacă părțile aeriene ale plantelor și în perioada invaziilor pot distruge culturile, lăsând intacte numai tulpinile ce sunt mai groase și tari.

Cea mai mare invazie de lăcuste din ultimii 25 de ani a fost înregistrată în Africa, în anul 2020. Roiuri uriașe de lăcuste au distrus recoltele și vegetația de pe terenuri uriașe. Autoritățile au recurs la împrăștierea de substanțe împotriva lăcustelor din avioane. Tot atunci, Organizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul ONU a declarat că invazia reprezintă o amenințare pentru cei 19 milioane de locuitori din zonă, care s-ar putea confrunta cu o criză alimentară.

 

Citeşte şi..

Vezi toate