Un deputat din Italia, nemulțumit de faptul că moldovenii din țara sa nu vor putea vota prin corespondență

Naike-Gruppioni

Naike Gruppioni, membru al Parlamentului italian și vicepreședinte al Fundației Italia-SUA, s-a arătat îngrijorată după modificările la legea electorală din Republica Moldova, care nu le permite moldovenilor stabiliți în Italia să voteze prin corespondență, scrie eureporter.co.

Parlamentara a adresat o solicitare ministrului de Externe de la Roma, în care menționează că legea moldovenească „încalcă universalitatea și egalitatea votului, excluzând mulți moldoveni din străinătate, în special cei 140.000 din Italia, sau 80% din cetățenii moldoveni din UE”. Întrebarea vine în contextul deschiderii negocierilor UE cu Republica Moldova.

”La 1 martie 2024, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o nouă legislație care introduce votul prin corespondență pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Legea este însă limitată la câteva țări și exclude mulți dintre cei aproximativ 1,2 milioane de moldoveni care trăiesc în afara țării lor de origine”, scrie sursa citată.

Parlamentul cu voturile deputaților PAS a modificat legea electorală, astfel încât moldovenii din 6 state vor putea vota prin poștă la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna anului 2024.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Astfel, potrivit documentului, vor putea vota prin poștă moldovenii care sunt în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Finlanda, Islanda și Suedia.

Comisia de la Veneția a dat un aviz pozitiv pe marginea Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență. Instituția salută propunerea autorităților Republicii Moldova de a introduce votul prin corespondență, dar recomandă ca, în cazul în care „votul-pilot va avea succes, să acorde votului prin corespondență un caracter permanent, astfel asigurându-i stabilitatea și certitudinea legală și să îl aplice tuturor țărilor în care votarea prin corespondență este sigură și de încredere, în baza deciziilor Comisiei Electorale Centrale.

Citeşte şi..

Vezi toate