
Studiu: Școlile cu predare în limba română din transnistria sunt ținta unei noi campanii de denigrare
În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unele aspecte legate de limbă, etnie și cultură continuă să fie instrumentalizate în scopuri de divizare și pentru consolidarea legitimității regimului de la Tiraspol. În acest context, școlile cu predare în limba română reprezintă o țintă constantă a presiunilor exercitate de structurile transnistrene, se arată într-un studiu publicat de Promo-LEX.
Mass-media controlată de structurile transnistrene și holdingul Sheriff a lansat o nouă campanie mediatică împotriva școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, în contextul introducerii noii versiuni a manualului de istorie pentru clasa a XII-a.
Deși Tiraspolul manifestă, aparent, deschidere în discuțiile privind returnarea sediului Liceului „Evrika” din Râbnița, desfășoară, în paralel, o campanie mediatică ostilă, etichetând școlile cu predare în limba română drept instrumente de „reabilitare a nazismului”. Acest joc duplicitar subminează credibilitatea oricărei negocieri reale.
În perioada februarie-martie 2025, posturile TV „Pervîi Pridnestrovskii” și „TSV” au difuzat peste 30 de materiale, reportaje și emisiuni care asociază educația subordonată Chișinăului cu „reabilitarea nazismului și a fascismului”.
Principalele narațiuni promovate sunt:
Manualele de istorie din școlile cu predare în limba română ar avea drept scop reabilitarea fascismului și nazismului, precum și prezentarea „eliberatorilor” drept „ocupanți”. Torționarii și criminalii sunt numiți eliberatori, iar cei care au distrus fascismul sunt considerați ocupanți;
Școlile cu predare în limba română ar inocula elevilor o viziune falsificată și periculoasă asupra istoriei;
Elevii care studiază în școlile subordonate Chișinăului își vor considera propriii părinți și bunici drept „ocupanți”;
Manualul de istorie din școlile cu predare în limba română este o bombă cu efect întârziat — în viitor poate deveni un catalizator al unor evenimente tragice;
Pentru autoritățile de la Chișinău, eroii sunt cei care au comis crime, cum ar fi împușcarea în masă a unor oameni nevinovați, în timp ce pentru Tiraspol, eroii sunt cei care au luptat în tranșee pentru a distruge fascismul și nazismul.
Această retorică nu este una singulară în spațiul ex-sovietic. Narațiuni asemănătoare au fost promovate și de mass-media controlată de Kremlin în raport cu manualele de istorie din școlile ucrainene, având scopul de a susține teza „denazificării”, folosită drept pretext pentru invazia rusă. Aceste tactici propagandistice urmăresc să legitimeze, în rândul publicului intern și extern, acțiuni agresive împotriva statelor care își afirmă identitatea națională și europeană.
Vadim Krasnoselski este principalul promotor al acestor narațiuni, folosindu-și intervențiile publice și aparițiile în mass-media locală și rusă, pentru a induce în rândul populației un sentiment de frică, nesiguranță și neîncredere față de școlile cu predare în limba română aflate sub jurisdicția autorităților constituționale. Krasnoselski le-a cerut părinților „să se uite atent la ce istorie învață copiii lor” și i-a avertizat că „copiii vor ajunge să-i considere ocupanți”. De asemenea, Krasnoselski transmite părinților că, deși aparent au libertatea de a-și înscrie copiii în școli cu predare în limba română, această libertate este condiționată de un control strict asupra conținutului educațional.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










