Sindicatele cer majorarea cu 30% a salariilor în sănătate
Sindicaliștii îi cer Guvernului să majoreze cu 30 la sută, din 1 iulie, salariile de funcție ale angajaților din sănătate, precum și ale personalului medical din domeniul asistenței sociale. Într-un mesaj lansat în contextul Zilei lucrătorului medical și farmacistului, marcată în a treia duminică a lunii iunie, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, le-a adresat un mesaj premierului Dorin Recean, președintelui Maia Sandu și președintelui Parlamentului, Igor Grosu. El precizează că, deși sunt întreprinse măsuri de îmbunătățire, sistemul medical din țară se confruntă mai departe cu multiple provocări, precum deficitul de cadre.
Igor Zubcu precizează că, anul trecut, acesta a ajuns la 2.000 de medici și 3.000 de asistenți medicali și moașe, iar 20 la sută din medicii moldoveni și 13 la sută din asistenți, mai cu seamă din sectorul rural, sunt de o vârstă înaintată.
”Considerăm că atractivitatea sistemului de sănătate necesită a fi privită și sub aspectul motivării muncii acestora pentru menținerea cadrelor medicale calificate. Conform prevederilor legislației în domeniul salarizării, angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și celor finanțați din bugetul de stat, un medic specialist în asistența medicală urgentă prespitalicească, cu o vechime de până la 10 ani, beneficiază de un salariu de funcție de 12.020 de lei sau 9.775,42 lei net. Un medic de familie beneficiază lunar de un salariu net de 11.942,21 de lei, un asistent/asistentă medical/ă de doar 7.149,96 lei, salarii care sunt mult inferioare celor ale medicilor și asistenților medicali din România, motiv pentru care mulți dintre tineri preferă să se angajeze în țara vecină”, explică președintele CNSM.
El amintește și de volumului de muncă, riscurile psihosociale în activitatea medicilor, care afectează sănătatea angajaților prin stres și stări de anxietate, responsabilității înalte, necesității de a munci peste orele de program și remunerarea nemotivantă în raport cu munca depusă.
Precedenta majorare a salariilor angajaților din sănătate a avut loc anul trecut, în ajunul alegerilor locale generale. Atunci, lefurile au crescut cu 15 la sută, după rectificări neașteptate la bugetul de stat.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI