Seceta a sărăcit cu 35% producția de struguri
Recolta de struguri va fi în acest an cu până la 35 la sută mai mică față de anul trecut. Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, aceasta va varia între trei și 12 tone la hectar. Oferta de struguri pentru procesare este estimată până la 220 de mii de tone, comparativ cu 263 de mii în 2023.
În opinia specialiștilor, trezește îngrijorări majore starea plantațiilor viticole. Aproximativ 75 la sută din acestea sunt afectate de stres hidric sever sau moderat. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate în perioada martie-iulie 2024, faza fenologică de maturare a boabelor a început cu 14-16 zile mai devreme decât în 2023, ceea ce a dus la o recoltare în masă a strugurilor pentru vin încă din 12 august, față de prima decadă a lunii septembrie în anul 2023.
Potrivit specialiștilor, cheltuielile de întreținere, inclusiv amortizarea anuală a investițiilor capitale, sunt estimate între 45 și 60 de mii de lei la hectar. În cazul strugurilor din soiuri europene, destinate producerii vinului, prețul de cost variază considerabil în funcție de zonă, sortiment, vârsta plantației, tehnologia aplicată și randamentul la hectar.
În contextul acestor costuri și scăderii producției, specialiștii recomandă ca prețurile de achiziție să fie stabilite în intervalul 5-7 lei per kilogram de struguri pentru vin. Pentru a stimula producerea unei materii prime de calitate superioară, se propune diferențierea prețurilor de achiziție în funcție de soi și calitatea strugurilor. Astfel, se sugerează oferirea unor prețuri mai avantajoase, cu 15-30% mai mari, pentru strugurii destinați vinurilor cu denumire de origine și indicație geografică, pentru soiurile deficitare, pentru soiurile autohtone și cele de selecție nouă, precum și pentru strugurii cu un conținut de zahăr în conformitate cu cerințelor vinificatorilor.
Unităților vinicole li se recomandă să negocieze prețurile individual, ținând cont de recomandările autorităților. Achiziția strugurilor trebuie să se realizeze în baza unor contracte clare, care să prevadă condițiile de calitate, termenele de recoltare și de plată. De asemenea, este important ca unitățile vinicole să respecte prevederile legale și să recepționeze struguri doar de la plantațiile înregistrate în Registrul Vitivinicol.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare atenționează că, începând din 1 februarie 2026, vor intra în vigoare noile prevederi din Legea viei și vinului, capitolul „Relații contractuale”. Acestea stabilesc pentru orice livrare de produse din sectorul vitivinicol pe teritoriul Republicii Moldova obligativitatea semnării unui contract între părți.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI