Scăderi masive pe bursele europene luni. Războiul comercial declanşat de Trump continuă să afecteze toate pieţele bursiere

62501765

După prăbușirea burselor asiatice, luni, toți ochii au fost pe deschiderea celor europene – situația a fost cea așteptată – piețele de capital de pe continent s-au deschis cu scăderi masive, scrie BBC.

După cum arătau lucrurile la deschiderea burselor europene, indicele FTSE 100 a scăzut cu aproape 6%, în timp ce alți indici europeni, precum DAX (Germania) sau Cac 40 (Franța) au scăzut cu 7,6% și, respectiv 7%.

Imediat după deschidere, DAX părea că are o scădere de 10%, aceasta moderându-se, ulterior, la valoarea de minus 7,6%.

Și bursa italiană s-a deschis cu o scădere dramatică de 7,5%.

Uniunea Europeană face front comun în fața tarifelor americane ostile

Țările Uniunii Europene vor face front comun în fața noilor taxe vamale impuse de președintele Donald Trump.

Astfel, Comisia Europeană urmează să adopte un prim set de contramăsuri care vizează importuri din Statele Unite în valoare de până la 28 de miliarde de dolari.

Vor fi aplicate taxe suplimentare pe o serie largă de produse, de la carne, cereale, vin, lemn la diamante.  

Prin această mișcare, Uniunea Europeană ar urma să se alinieze cu răspunsurile anunțate de China și Canada, care au răspuns taxelor SUA cu alte taxe, un prim pas într-un potențial război comercial global, care riscă să scumpească bunurile pentru miliarde de consumatori și să împingă economiile lumi, deja fragilizate de pandemie și războaie, în recesiune, transmite Antena 3 CNN.

În interiorul Uniunii, opiniile variază. Franţa, de pildă, e de părere că UE ar trebui să meargă dincolo de tarife, iar preşedintele Emmanuel Macron a sugerat ca firmele europene să suspende investiţiile în SUA până când „lucrurile vor fi clarificate”.

Irlanda, care trimite aproape o treime din exporturi în SUA, a cerut o reacţie "echilibrată şi raţională", în timp ce Italia, al treilea cel mai mare exportator din UE către SUA, a pus sub semnul întrebării necesitatea unor măsuri proporționale de răspuns.

"Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea slabe, pentru că nu aduc SUA la masa negocierilor, dar nici prea dure, pentru că riscă o escaladare", a declarat un alt diplomat european.

Discuţiile cu guvernul american au eșuat. Comisarul european pentru comerţ, Maroš Šefčovič, a descris dialogul de două ore cu oficialii americani ca fiind „direct”, explicându-le acestora că tarifele SUA sunt „nocive şi nejustificate”.

Votul asupra primului val de tarife de răspuns va avea loc miercuri, şi este de aşteptat să fie aprobat.  Aceste contramăsuri ar urma să intre în vigoare în două etape: o parte pe 15 aprilie, iar restul o lună mai târziu.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va purta şi discuţii separate, luni şi marţi, cu directori executivi din industriile de oţel, auto şi farmaceutică, pentru a evalua impactul tarifelor şi pentru a decide următorii paşi.