România, în fața unui nou scrutin crucial. Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova și care este procedura

alegeri România

Cetățenii români sunt așteptați din nou la urne, la finalul acestei săptămâni. Aceștia vor alege componența Senatului și a Camerei Deputaților. Alegătorii români din diasporă au la dispoziție două zile pentru a vota - 30 noiembrie și pe 1 decembrie. În România, scrutinul va avea loc duminică, 1 decembrie. În urma scrutinului, Parlamentul României va avea 465 de membri care vor reprezenta cetățenii în cadrul celor două camere ale Legislativului, scrie digi24.

 

La acest scrutin, cetățenii români votează pentru partide politice, alianțe electorale ori candidați independenți. Fiecare partid reprezintă o listă de candidați pentru fiecare circumscripție electorală.

 

În total, sunt 43 de circumscripțiile electorale: 41 pentru fiecare județ din țară, una pentru municipiul București și una pentru diaspora.

 

Diaspora va alege doi senatori și patru deputați, din cei  331 de deputați și 134 de senatori, care vor fi aleși în urma scrutinului din 1 decembrie.

 

Cum poate vota diaspora României

La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliu sau reședința în străinătate. Votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul a două zile, respectiv:

 

  • Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, începând cu ora locală 7:00, până la ora 21:00;

  • Duminică, 1 decembrie 2024, începând cu ora locală 7:00, până la ora 21:00.

 

Dacă și după ora 21:00 vor fi alegători la sediul secțiilor de vot, precum și la rând în afara sediului secției, atunci programul de votare se va prelungi până, cel târziu, la ora 23:59.

Alegătorii care au reședința sau domiciliul stabilite în străinătate pot vota astfel:

 

Cu înregistrare (opțional): votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, însă cetățenii s-au putut înscrie și în Registru ca „alegător în străinătate”, prin platforma lansată de Autoritatea Electorală Permanentă, până la data de 17 octombrie.

 

Cei care s-au înregistrat sunt menționați în listele permanente pentru străinătate și sunt arondați unei secții de votare (apropiate adresei din documente).

 

Fără înregistrare: alegătorii pot vota în orice secție, pe listele suplimentare, dacă fac dovadă că au domiciliu ori reședința în străinătate (cu un document emis de statul respectiv), dar și dacă dețin un document românesc care le conferă dreptul să voteze (carte de identitate, pașaport etc).

Persoanele care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința în țară pot alege dacă votează în țară sau peste hotare, însă au drept la vot o singură dată.

 

Acte necesare românilor din diaspora pentru a vota la parlamentare

Alegătorii cu domiciliu în străinătate vor putea vota pe baza următoarelor acte de identitate:

 

  • pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu; 

  • pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;

  • pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

 

Alegătorii cu reședința în străinătate vor putea vota pe baza unui act de identitate românesc și a unui document emis de autoritățile străine, care dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o durata mai mare de 90 de zile, precum:

 

  • cartea de identitate,

  • cartea electronică de identitate,

  • cartea de identitate provizorie;

  • buletinul de identitate;

  • pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;

  • pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;

  • pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate