Românca Anca Șelariu a petrecut un an pe ”Marte” și acum povestește ce a văzut

NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9OWYxMDEzMjdhNTc4ZjBkNTI2NjE4NDI0Y2RmNzJhZWQ=.thumb

Patru voluntari din SUA, printre care şi românca Anca Şelariu, microbiolog de profesie, au trăit mai mult de un an într-o capsulă care simulează condiţiile de pe planeta Marte. Este vorba de un experiment NASA, organizat în premieră, pentru a pregăti o eventuală viitoare misiune pe ”Planeta Roşie”.

Cei patru au sta 378 de zile izolaţi într-o capsulă cu o suprafaţă de numai 170 de metri pătraţi, dotată cu dormitoare, o sală de sport, zone comune şi o fermă verticală pentru cultivarea celor necesare traiului zilnic. Zona exterioară a fost umplută cu nisip roşu şi a fost utilizată pentru simulări de plimbări pe solul marțian.

Potrivit The Guardian, Șelariu și colegii ei au stat închiși în Mars Dune Alpha, un habitat imprimat în 3D la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston. Acesta a fost construit pentru a reproduce condițiile de viață și provocările cu care se vor confrunta astronauții atunci când vor ajunge pe Marte, programat pentru sfârșitul anilor 2030. Pentru Șelariu, care avea deja ceea ce ea numește un interes ridicat pentru Marte și explorarea spațială, selecția sa în calitate de ofițer științific pentru o misiune atât de revoluționară și potențial consecventă a meritat fiecare sacrificiu, de la vacanțele ratate cu prietenii și familia, până la simpla posibilitate de a ieși pentru o gură de aer proaspăt.

Oamenii vor ajunge pe Marte la un moment dat în viitor, iar oportunitatea de a participa în orice fel se poate pentru a ajuta ca acest lucru să se întâmple, sperăm în timpul vieții noastre, este incomparabilă. Sunt cu adevărat înmărmurită de tot, de toate eforturile la care am asistat pentru ca acest vis să devină realitate pentru toți oamenii. Și da, voi sărbători când vom vedea primul pas pe Marte, știind că am contribuit. A fost o onoare incredibilă și absolut antrenantă”, a spus Anca Şelariu.

Echipajul nu a avut zboruri pentru a-și face provizii și a trebuit să crească culturi, inclusiv roșii și salată.

„Pentru mine personal a fost o mare bucurie să văd și să ating un lucru viu, verde, pentru că acesta este lucrul de care îți este cel mai dor când ești departe de Pământ”, a spus Șelariu.

Echipajul a fost testat la situații de urgență și stres, inclusiv sarcini de lucru intense, defecțiuni ale echipamentelor și limitări ale resurselor.

„Studiul integrează tot felul de date din punct de vedere comportamental și al dinamicii echipei, iar întrebarea nu a fost neapărat dacă un om poate rezista izolării și închiderii, așa cum se va găsi pe Marte, ci mai degrabă „cum ne vom adapta?”.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate