
Rata încarcerării în Republica Moldova depășește media europeană – raport al Consiliului Europei
Consiliul Europei avertizează asupra agravării supraaglomerării din închisorile europene, inclusiv în Republica Moldova. Potrivit raportului anual SPACE I, publicat vineri, țara noastră se află pe locul patru în Europa în ceea ce privește rata încarcerării, cu 235 de deținuți la 100.000 de locuitori, depășind media continentală de 105, scrie Agerpres.
Raportul evidențiază că mai multe administrații penitenciare din Europa se confruntă cu o suprapopulare severă. Deși Moldova nu este printre statele cu cele mai mari depășiri ale capacității, se numără printre cele cu cele mai ridicate rate de deținuți raportate la populație, alături de Turcia (356), Azerbaidjan (264) și Georgia (261).
În plus, Republica Moldova înregistrează una dintre cele mai mici ponderi de cetățeni străini în sistemul penitenciar – doar 1,3%, ceea ce reflectă modelul demografic al Europei de Est, unde emigrarea continuă să fie un fenomen semnificativ.
În țări cu peste 500.000 de locuitori, 15 administrații penitenciare au raportat că au mai mulți deținuți decât locuri disponibile. Șase administrații penitenciare au raportat o supraaglomerare severă: Slovenia (134 de deținuți la 100 de locuri), Cipru (132), Franța (124), Italia (118), România (116) și Belgia (113).
Acest indicator s-a înrăutățit în Franța, ajungând la 132 la 1 martie a acestui an și depășind 200 de deținuți la o sută de locuri disponibile în unele închisori sau unități, conform datelor ulterioare ale Ministerului Justiției din Franța.
Specialiștii atrag atenția că suprapopularea închisorilor afectează grav condițiile de detenție și reduce șansele de reintegrare a deținuților. De asemenea, traficul de droguri și furturile rămân cele mai frecvente infracțiuni care duc la încarcerare.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










