Promo-Lex: În grabă și superficial, Parlamentul a adoptat o lege extrem de importantă, dar ineficientă
Bună intenția, proastă direcția sau graba strică treaba! Sunt expresii ce caracterizează elocvent modul în care a procedat majoritatea parlamentară în cazul modificărilor la Legea cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie. Documentul a fost adoptat în ultima ședință din sesiunea primăvară-vară a Parlamentului, la inițiativa și insistența vicepreședintelui forului Legislativ, Doina Gherman. Potrivit Promo-Lex, documentul conține multiple deficiențe ce contravin normelor legislative și principiilor de drept internațional ratificate de către Republica Moldova.
Asociația desființează, pas cu pas, proiectul de lege elaborat superficial, în mare grabă, cu multiple carențe și care, în definitiv, este nefuncțional.
„Fiind un proiect care introduce o nouă noțiune, de rând cu extinderea obiectului Legii nr. 45/2007 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, este evident că adoptarea unui astfel de act legislativ presupune și necesitatea elaborării și altor acte legislative sau normative în vederea executării celor propuse. În acest sens, s-a omis elaborarea unei liste exacte de legi care urmează a fi revizuite, contrar art. 47 alin. (7) din Legea 797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului. Ba mai mult, în nota informativă la proiect, la capitolul „Modul de încorporare a actului în cadrului normativ în vigoare”, se menționează că acesta nu necesită operarea unor modificări în alte acte normative. Din punct de vedere juridic, acest lucru este imposibil, având în vedere faptul că se introduce o nouă definiție cu repercusiuni normative cel puțin asupra Codului Penal și se extinde obiectul unei legi speciale (Legea 45/2007), care la fel este corelată cu mai multe acte normative, cum ar fi Codurile de procedură civilă și penală”, semnalează Promo-Lex
De asemenea, asociația atenționează că propunerile de combatere a femicidului nu sunt relevante pentru a fi integrate în Legea nr. 45/2007, care se concentrează pe prevenirea și combaterea violenței în familie.
„Această lege abordează actele de violență comise între membrii unei familii sau între persoane care locuiesc sau au locuit împreună. Femicidul, definit ca uciderea intenționată a femeilor din motive de prejudecată de gen, reprezintă o formă extremă de violență bazată pe gen și nu este limitată la contextul familial, fiind posibil să apară și în afara cadrului familial, cum ar fi violența în comunitate, la locul de muncă sau în spații publice”, explică Promo-Lex.
Asociația își exprimă dezacordul de principiu față de conținutul proiectului de lege, „care nu aduce schimbări radicale la bazele juridice şi organizatorice ale activității de prevenire şi de combatere a violenței în familie, autoritățile şi instituțiile abilitate cu funcții de prevenire şi de combatere a violenței în familie, mecanismul de sesizare şi soluționare a cazurilor de violență, care de fapt și constituie obiectul acestei legi”.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI