Progres semnificativ pentru Republica Moldova. Comisia Europeană a adoptat pachetul anual privind extinderea

Comisia Europeana

Deschiderea negocierilor de aderare a fost o recunoaștere importantă a determinării Republicii Moldova de a continua reformele pe calea aderării la Uniunea Europeană, în ciuda ingerinței continue a Rusiei. 

 

Țara noastră a înregistrat rezultate în prima fază a negocierilor de aderare care se referă la screening-ul legislației și Comisia Europeană așteaptă negocierile pe clustere, se arată în raportul Comisiei Europene privind extinderea.

 

Astăzi, Comisia Europeană a adoptat pachetul anual de extindere, care oferă o evaluare detaliată a stării actuale și a progresului înregistrat de Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Turcia, pe calea aderării la UE. Evaluările sunt însoțite de recomandări și îndrumări privind prioritățile reformei.

 

Cu referire la Republica Moldova, Comisia Europeană constată că deschiderea negocierilor de aderare a fost o recunoaștere importantă a hotărârii țării de a continua reformele pe calea aderării la UE, în ciuda ingerinței continue a Rusiei și a impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări că extinderea va rămâne o prioritate.

 

„Contextul geopolitic tensionat face mai convingător ca niciodată să finalizăm reunificarea continentului nostru, sub aceleași valori ale democrației și statului de drept. Am făcut deja pași mari în ultimii ani în direcția integrării noilor state membre. Și extinderea va rămâne o prioritate de vârf a noii Comisii”, a declarat președinta Comisiei Europene.

 

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că apartenența la UE este o alegere strategică. 

 

„Acești ultimi cinci ani au fost marcați de provocări fără precedent, demonstrând importanța unui nou impuls pentru extinderea UE. Și partenerii noștri au luat-o în serios. Acum, mai mult ca niciodată, apartenența la UE este o alegere strategică. Alinierea la valorile UE, începând cu statul de drept și cu politica externă și de securitate comună a UE este cel mai semnificativ indiciu al orientării strategice în noul context geopolitic. Prin procesul nostru bazat pe merit, construim împreună o Uniune mai puternică”, spus Borrell.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate