Produsele alimentare din comerțul online pot fi periculoase. Recomandările ANSA
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează că produsele alimentare din comerțul online pot fi periculoase. Avertismentul vine în contextul fenomenului de vânzare-cumpărare online care a luat amploare în ultimii ani. Acest serviciu presupune respectarea cu strictețe a cerințelor de informare a consumatorilor cu privire la produsul alimentar prestat, dar și implicarea mai multor actori în acest proces.
În acest context, ANSA informează despre regulile generale de comercializare la distanță a produselor alimentare. În primul rând, comercianţii sunt obligaţi să plaseze pe piaţă numai produse și servicii sigure pentru viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor;
Informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziţia consumatorilor înainte de cumpărare, și anume: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici proveniți dintr-o substanţă sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranţă; cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingredient; cantitatea netă; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din domeniul alimentar; ţara de origine sau locul de provenienţă; instrucţiuni de utilizare; pentru băuturile ce conţin mai mult de 1,2% de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobîndită; declaraţie nutriţională; identificarea lotului.
ANSA îndeamnă cetățenii să manifeste ATENȚIE SPORITĂ atunci când consultă valabilitatea produsului alimentar: data-limită de consum, data durabilităţii minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate, sunt puse la dispoziţie în momentul livrării.
Produsele livrate trebuie să se afle în ambalaje adecvate, nedeteriorate, pentru a evita contaminarea încrucișată a produselor alimentare, inclusiv cu substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe;
Produsele gata preparate trebuie livrate cât mai repede, în condiții de temperatură adecvate tipului de produs. Acestea trebuie să ajungă la destinție în boxe sau alte recipiente special adaptate (termoizolate) pentru menținerea regimului termic pe parcursul a minimum 20-30 de minute.
Produsele culinare reci trebuie transportate la temperaturi ce nu depășesc +4°C, iar cele fierbinți – de minimum +60°C.
În cazul în care s-au confruntat cu vreo problemă la procurarea unui produs/ serviciu, consumatorii sunt rugați să nu ezite să se adreseze la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la numerele de contact 022-511-511.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI