Prețurile merelor autohtone, în creștere

mere (1)

Prețurile la mere au crescut cu peste 10 la sută atât în piețe, cât și în rețelele de magazine din cauza roadei mici din 2024, dar este vorba și de o scumpire de sezon, ținându-se cont că stocurile de mere sunt pe terminate. În Republica Moldova, prețurile nu au crescut la fel de mult ca în România, însă majorările costurilor la energie electrică și alte servicii necesare producătorilor au influențat prețurile finale. Experții avertizează despre riscul ca piețele să fie invadate de mere din import, notează Moldova1.md.

La Piața Centrală din capitală prețurile merelor variază între 10 și 20 de lei pentru un kilogram, în funcție de sort, acestea sunt mai scumpe cu 2-3 lei față de perioada similară a anului trecut. Comercianții dau asigurări că acestea sunt mere moldovenești, iar prețurile mari se explică prin faptul că acestea sunt ultimile din acest sezon.

"Merele noastre sunt moldovenești: de la Dondușeni, de la Soroca. Avem sortul gala, semerenco și aidared. Le aducem din depozit, ele vin din frigider";

"Merele sunt moldovenești și sunt de la Briceni și lumea vine la noi și cumpără pentru că la noi e mai ieftin";

"Este spre creștere pentru că mărul se termină de-acum, acesta e măr moldovenesc, ce-i în magazin poate e de import, dar aici totul e măr moldovenesc", au relatat comercianții.

Oamenii cu care am discutat afirmă că prețurile sunt accesibile și relativ mai mici ca în lanțurile de magazine, în timp ce alți cetățeni spun că nu pot face față scumpirilor.

"Puține cumpărături fac, dar mi se pare că-s puțin mai ieftine";

"Eu sunt pensionară, bolnavă, mai mulți bani se duc pe medicamente, și deja cumpăr ce-i mai ieftin", au spus oamenii.

Potrivit producătorilor, sinecostul și prețul de pe raft al merelor are un decalaj de până la trei lei. Iar scumpirea din ultima perioadă este motivată de cererea mare din regiune și cheltuielile pentru energie electrică.

"Noi, în 11 ani de zile, niciodată nu am avut fructe sau, mai ales, mere de import. Deci, de la producător până la raft, mărul parcurge, să-i spunem așa, câteodată un drum mai scurt, dacă sunt mai aproape. Câteodată este mai lung, dar întotdeauna, la prețul de la producător, se adaugă costuri de electricitate, care au crescut practic de două ori. Noi avem două camere frigorifice, care sunt pentru stocarea produsului, ca să fie repartizat ulterior prin rețelele din Moldova. Dar ne afectează, pentru că de la 3-5 mii de lei, costurile de energie electrică, în cele din urmă, s-au ridicat la 8-10 mii de lei, adică în ultimul an", a relatat Marian Gorincioi.

Potrivit Asociației Moldova Fruct, în următoarele săptămâni va scădea prețul la mere, deoarece vor apărea pe piață fructele de sezon, cum ar fi cireșele, căpșunile. Înghețurile din aprilie, totuși, vor reduce semnificativ recolta și am putea avea în acest an mai multe fructe de import.

"Anul acesta noi am avut două valuri de îngheț foarte sever în perioada 7-11 aprilie și în continuare suntem în proces de colectare și de analiza a impactului acestui îngheț, dar cu siguranță putem spune că o să avem mult mai puține caise, o să avem mult mai puține cireșe, piersici și nectarine, adică nu ne așteptăm că anul acesta să avem o abundență mare de fructe" a afirmat Iurie Fală, director executiv Asociația "Moldova-Fruct".

Anul trecut, exporturile de fructe autohtonoe au atins un nivel record de 280 de mii de tone, cu o valoare totală de 282 de milioane de dolari. Asociațiile de profil prognozează pentru acest an un declin, din cauza înghețurilor din luna aprilie.

Citeşte şi..

Vezi toate