Poliță medicală, motiv de ceartă între fostul premier Ion Chicu și ministra Sănătății, Ala Nemerenco
Fostul premier, Ion Chicu susține că a primit mai multe mesaje de la moldoveni cu privire la polița medicală obligatorie. Potrivit lui,mai mulți cetățeni au achitat conform cerințelor în termen prin intermediul serviciului Mpay 1014 lei după cum a cerut programul, statutul de asigurat fiind acordat imediat la data achitării.
Chicu susține că însă, după expirarea a 5,6 luni, aproximativ din luna iunie, s-au început probleme la cetățenii care au achitat 1014 lei, deoarece le-au fost dezactivate polițele din motiv că ÎS Cadastru a actualizat baza de date în sistemul informațional în luna iunie, iar cetățenii care au vândut terenurile agricole - automat au trecut în altă categorie care erau obligați să achite 2028 lei.
„Mai mult, la 01.06.2024 sistemul informațional le-a generat datorii de 12636 lei. Astfel, cetățenii disciplinați, care au achitat contribuțiile cerute de stat au rămas făra asigurare și cu datorii, nefiind vinovați deloc. După ce n-au dat Fondului de Asigurări în Medicină 2,2 miliarde lei din bugetul de stat (în loc de 3,5 mlrd. au transferat doar 1,3 mlrd. lei în primele 6 luni ale anului 2024) și le-au împărțit pe salarii miniștrilor și pe referendumuri, acum terorizează oamenii cu sume exorbitante de 25 - 30 mii de lei pentru polița de asigurare”, a menționat Chicu într-o postare pe Facebook.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu explicații suplimentare în contextul faptului că „minciuna și dezinformarea referitor la notificările de plată a poliței de asigurare medicală se tot rostogolește”. Ea a menționat că „istoria cu impunerea plății primei (poliței) de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor”
„Nimeni din diaspora, și nici unele categorii de persoane neangajate din Republica Moldova, nu au datorii față de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Notificarea, creată de sistemul de plăți al Serviului guvernamental M-pay, apare la accesarea secțiunii dedicate asigurării medicale. Pentru persoanele neangajate, care nu sunt în lista plătitorilor de contribuție lunară, notificarea reprezintă doar o valoare calculată a costului poliței. Și atât. Notificarea nu este o obligație financiară. Este doar o informare și o opțiune, iar persoanele care doresc să cumpere polița de asigurare medicală, urmează să facă următorii pași, care sunt obligatori oricăror plăți online”, menționează sursa citată.
De asemenea, șefa de la Sănătate subliniază că cetățenii care se află peste hotare mai mult de 183 zile pe an nu au nicio obligație în raport cu sistemul național de asigurări medicale; toate femeile gravide neangajate, după confirmarea sarcinii și înregistrarea la medic sunt asigurate cu poliță de asigurare de Guvern pe toată perioada sarcinii și 56 zile după naștere; toate lăuzele și femeile în concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani sunt asigurate cu poliță de asigurare de Guvern; toți deținătorii de teren din diasporă, persoanele cu dizabilități sau pensionarii, deținători de teren de asemenea nu au nicio obligație de a procura polița de asigurare, ultimii fiind asigurați de Guvern.
Ala Nemerenco a mai adăugat că în cazul procurării poliței de asigurare, acțiunea ei se aplică imediat, adică din momentul procurării; polița de asigurare procurată este valabilă nu pe parcursul a 12 luni, ci 13 luni, adică până la 31 ianuarie a următorului an, astfel ca persoana să nu rămână fără acoperire medicală până își va procura alta.