Petruți: ”Sunt mari semne de întrebare privind posibilitatea creării unei coaliții pro-europene la viitoarele alegeri parlamentare”
„La această etapă, sunt semne de întrebare foarte mari privind posibilitatea creării unei coaliții pro-europene la viitoarele alegeri parlamentare. Actuala putere nu ar trebui să ignore semnalele existente și să nu aștepte încă 6 luni când lucrurile ar putea fi și mai complicate pe fondul dezamăgirilor care se tot acumulează. Cel mai clar semnal îl dau chiar votanții PAS – o bună parte dintre ei consideră încă de pe acum că PAS nu ar trebui să mai guverneze singur”. Această concluzie îi aparține sociologului Doru Petruți, director al IMAS, și a fost expusă la finalul prezentării de ieri a unui sondaj socio-politic, informează TRIBUNA.
A doua sa concluzie ține de „tema integrării europene – trendul percepțiilor este unul descendent și principala problemă este că această temă a devenit una doar politică, asociată cu un singur actor politic. Uniunea Europeană are nevoie de propria ei comunicare, una care trebuie regândită și ajustată la noua situație a rezultatelor înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova. Problemele de percepție se acumulează mai rapid ca niciodată”.
„Climatul democratic – până la viitoarele alegeri ar trebui întreprinse măsuri susținute legate de creșterea credibilității modului în care au loc alegerile. Încredere instituțională foarte scăzută, fraude, favoritisme, lipsa de încredere în mass-media (guvernamentală/independentă) – acestea sunt fenomenele care afectează considerabil climatul socio-politic. Datele actualului sondaj arată un regres considerabil față de modul cum au fost percepute alte alegeri”, a mai constatat el.
O altă concluzie ține de votul „bun” versus votul „rău”. „Toți politicienii ar trebui să se raporteze la ruptura socială dintre cei care trăiesc în Moldova versus diasporă nu ca la o frustrare, ci ca la o realitate ce trebuie serios îmbunătățită prin comunicare cu toate taberele. Explicația pentru eșecul înregistrat pe intern la alegeri și referendum este cât se poate de clară: prestația guvernării și neimplicarea președintei pe temele de politică internă”, a explicat sociologul.
Expertul, în final, a punctat că, cu referire la 2025, sunt destul de multe similarități cu situația înregistrată în România. „Ponderea votului de ură, a celui împotrivă, a răului cel mai mic este uriașă și la noi. De asemenea, votul împotriva partidelor-sistem se generalizează în Europa și poate lovi foarte grav Republica Moldova la viitoarele alegeri”, a avertizat el.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI