Peste 6.900 de persoane au beneficiat de operații de cataractă acoperite de stat în primul semestru al anului

4-Operatia-de-cataracta-scaled

În primele șase luni ale acestui an, peste 6.900 de persoane asigurate au beneficiat de operații de cataractă, acoperite integral din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Numărul intervențiilor a crescut cu peste 1.000 față de aceeași perioadă din 2024.

Pentru aceste intervenții, CNAM a alocat peste 79,5 milioane de lei, sumă care acoperă integral cheltuielile pentru intervenție chirurgicală, investigații, consultații, tratament, medicamente, precum și cazare și alimentație în cadrul instituției medicale.

Operațiile sunt realizate în cadrul programului special „Tratament operator pentru cataractă”, de către 18 furnizori de servicii medicale contractați de CNAM:

  • Instituții publice (9): Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul Clinic Bălți și spitalele raionale din Călărași, Căușeni, Vulcănești, Florești și Ungheni;

  • Instituție departamentală (1): Spitalul Clinic Militar Central;

  • Furnizori privați (8): MedClinicInternational, Spitalul Internațional Medpark, Cardiomed, Repromed, Incomed, OVICO, NOVAMED NORD și Oftacristal.

Pentru anul viitor, CNAM a planificat un buget de 145 milioane de lei, destinat efectuării a 12.635 de intervenții chirurgicale de cataractă. Pot beneficia de aceste servicii toți pacienții asigurați care au indicații medicale și sunt înscriși pe lista de așteptare.

În funcție de instituția medicală aleasă, perioada de așteptare variază. În spitalele raionale, pacienții pot fi programați în aproximativ 6 luni, iar în instituțiile de nivel republican sau municipal – în medie un an.

 

Operațiile de cataractă rămân printre cele mai solicitate intervenții oftalmologice în Republica Moldova, iar programul de finanțare prin AOAM reprezintă un sprijin esențial pentru mii de pacienți anual.