Peste 1.000 de incidente semnalate de observatorii Promo-LEX
Mai mult de 1.000 de incidente a recepționat Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie, până la ora 19:00. Echipa centrală a misiunii a prelucrat 938 cazuri cu statut de incident, iar 237 dintre acestea au fost confirmate și incluse în ultimul comunicat.
Potrivit observatorilor Promo-LEX, la deschiderea secțiilor de votare au fost atestate omisiuni în asigurarea ordinii atât în interior, cât și în raza a 100 de metri. De asemenea, au fost conformate nouă cazuri de prezență a materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare. Alte nouă incidente țin de agitația electorală sau PR negru în perimetrul a 100 de metri și/sau în incinta secției de votare. Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri a fost confirmată în 15 cazuri.
Tocmai 72 de incidente țin de încălcarea secretului votului -fotografierea buletinelor de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a buletinelor de vot, ce permite vizualizarea opțiunii alegătorului. Votarea nejustificată în grup a fost confirmată în 22 de cazuri, iar într-un caz a fost restricționat accesul pentru observatori.
De asemenea, au fost raportate șase cazuri de zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul a 100 de metri de secția de votare, pentru a determina votul alegătorilor. Transportarea organizată a alegătorilor, cu autocar, microbuz sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă a fost confirmată în trei cazuri, iar intimidarea sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, membrilor birourilor electorale, observatorilor, mass-media sau altor persoane – patru cazuri.
Alte incidente serioase țin de lipsa sigiliului pe urnele de vot/ruperea/deteriorarea acestora – 11 cazuri. În șapte cazuri buletinele de vot nu au fost păstrate de membrii birourilor electorale într-un safeu/dulap din interiorul secției de votare.
Pe parcursul zilei votării a fost întrerupt procesul de filmare a operațiunilor electorale în 16 cazuri, ceea ce poate ridica suspiciuni și poate afecta încrederea publicului în corectitudinea alegerilor.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI