Patru eclipse în 2025: Două de soare și două de lună, vizibile și în Republica Moldova

eclipsa

Anul 2025 va aduce patru eclipse: două de Soare și două de Lună. Aceste fenomene astronomice vor putea fi observate din diverse colțuri ale lumii, inclusiv din Republica Moldova și România.

 

Eclipse de Soare: 29 martie și 12 octombrie

Eclipsa de Soare din 29 martie 2025 nu va putea fi observată din Republica Moldova, dar va fi vizibilă din județele de nord-vest ale României (Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Cluj). Fenomenul astronomic va putea fi urmărit în cea mai mare parte a Europei, în unele părți din Asia și Africa de Nord. Cea mai mare fază a eclipsei va fi vizibilă în nordul Europei, unde Luna va acoperi o parte semnificativă a discului solar, potrivit site-urilor eclipsewise.com și timeanddate.com.

 

Eclipsa solară din 12 octombrie 2025 va fi inelară – discul Lunii nu va acoperi complet discul Soarelui, creându-se un efect de „cerc de foc”, de „inel” în jurul satelitului Pământului.

 

Nu va putea fi urmărită nici din Republica Moldova, nici din România. Această eclipsă de Soare va fi vizibilă mai mult sau mai puțin din America de Nord și de Sud, din sudul Australiei, din oceanele Atlantic și Pacific și din Antarctica.

 

O eclipsă de Soare apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel total sau parțial discul solar pentru un observator aflat pe Pământ. Fiecare eclipsă de Soare are propria sa poziție și se poate vedea doar dintr-o zonă anume de pe glob. Eclipsele totale de Soare permit efectuarea unor studii astronomice speciale.

 

Eclipse de Lună: 14 martie și  7 septembrie

Eclipsa de Lună din 14 martie va fi totală și va fi vizibilă din Republica Moldova. Va putea fi observată din Europa de Vest și Africa, din majoritatea părților Americii de Nord și de Sud. Luna va căpăta o nuanță roșiatică în timpul acestei eclipse – va fi „lună sângerie”.

 

Eclipsa de Lună din 7 septembrie de asemenea se va vedea din Chișinău, potrivit surselor citate. Va putea fi urmărită din Europa, Asia, Australia, Africa, America de Nord și de Sud, Pacific, Atlantic, Oceanul Indian, Arctica, Antarctica.

 

Eclipsele de Lună se produc mereu în faza de Lună Plină. Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra planetei noastre. În timpul acestui fenomen astronomic, Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate, iar razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună. Eclipse de Lună au loc de cel puțin 2 ori pe an.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI