Parlamentul a respins controversatul amendament al deputatului Vasile Grădinaru

gradinaru

Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de modificare a Legii privind selectarea candidaților pentru funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Veronica Roșca, a anunțat că scandalosul amendament, propus de deputatul Vasile Grădinaru, care prevede distrugerea tuturor informațiilor acumulate de Comisia Pre-Vetting la finalizarea procesului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a fost respins.

În același timp, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a exprimat profunda îngrijorare și dezacordul vehement față de controversatul amendament. Asociația îl califică drept „o gravă încălcare a principiilor fundamentale ale statului de drept și transparenței decizionale”.

„Radierea și distrugerea informațiilor acumulate pe parcursul procesului de evaluare împiedică verificarea autenticității probelor și compromite posibilitatea investigării abuzurilor și erorilor comise în cadrul acestui proces. Distrugerea documentelor acumulate în procesul de evaluare împiedică accesul la informații esențiale pentru justiție și societate, făcând imposibilă orice verificare ulterioară a corectitudinii și legalității evaluărilor”, se menționează într-un comunicat al Asociației Judecătorilor. Organizația subliniază că eliminarea documentelor compromite dreptul la apărare al celor evaluați, care nu vor putea contesta în mod eficient deciziile Comisiei de evaluare, fără acces la informațiile relevante.

„Adoptarea acestui amendament creează un precedent periculos pentru manipularea și distrugerea probelor în alte contexte legale, subminând încrederea publicului în integritatea și imparțialitatea sistemului judiciar. Amendamentul contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția, care subliniază importanța păstrării probelor și a documentelor pentru asigurarea transparenței și responsabilității în procesele de evaluare și justiție”, mai subliniază Asociația Judecătorilor.

Președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului, Veronica Roșca, a anunțat că discuțiile asupra acestui proiect de lege vor continua în comisie pentru lectura a treia.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate