OMS a lansat primul ghid clinic pentru tratamentul adulților care vor să renunțe la fumat

fum

În primul său ghid de renunțare la fumat, publicat în limba engleză, Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea unei serii de metode, pentru a ajuta la depășirea dependenței de tutun, inclusiv terapia comportamentală prin asistență medicală, soluții digitale și metode farmacologice.

Ghidul vizează peste 750 de milioane de fumători, care doresc să renunțe la acest viciu. Recomandările sunt relevante pentru adulții care încearcă să depășească dependența de diferite tipuri de produse din tutun, inclusiv țigări, narghilea, țigări electronice, trabucuri și produsele din tutun încălzit.

„Acest ghid este un pas esențial în lupta noastră globală împotriva acestor produse periculoase. El le va oferi țărilor instrumentele de bază pentru a sprijini într-un mod eficient oamenii să renunțe la dependența de tutun și pentru a reduce povara globală a bolilor legate de tutun”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Statisticile OMS arată că în lume sunt 1,25 miliarde de fumători, dintre care 60 la sută sau mai mult de 750 de milioane vor să renunțe la fumat, însă 70 dintre aceștia nu au acces la serviciile necesare în acest sens, în special din cauza lipsa resurselor financiare.

„Este greu de supraestimat provocările enorme cu care se confruntă o persoană care încearcă să renunțe la fumat. Trebuie să fim conștienți de cât de greu le este pentru fumătorii care doresc să depășească dependența, precum și pentru cei dragi lor. Acest ghid are menirea să ajute publicul și autoritățile publice să sprijine și să însoțească eficient oamenii în această călătorie dificilă”, a declarat directorul Departamentului de Promovare a Sănătății din cadrul OMS, Rüdiger Krech.

 

Produsele terapiei de substituire a nicotinei precalificate de OMS

Studiile acestei organizații au arătat că o combinație dintre medicație și terapii comportamentale poate crește semnificativ rata de succes a tentativelor de renunțare la fumat. Respectiv, OMS încurajează guvernele să crească disponibilitatea acestor tratamente prin oferirea lor gratuită sau la un cost redus, în special în țările cu venituri mici și medii.

În special, organizația recomandă vareniclina, terapia de înlocuire a nicotinei, burpropionul și cistiina, ca medicamente eficiente în eliminarea dependenței de tutun.

Pentru a spori disponibilitatea medicamentelor recomandate, OMS a lansat, în 2023, un proces de precalificare a dispozitivelor medicale pentru tulburările legate de consumul fumat. În aprilie 2024, guma cu nicotină și plasturele cu nicotină Kenvue au devenit primele produse ale terapiei de substituire a nicotinei precalificate de OMS.

OMS recomandă furnizorilor de asistență medicală să includă terapiile comportamentale, inclusiv consultații scurte (între 30 de secunde și trei minute) cu un profesionist din domeniul sănătății, precum și să ofere forme mai intensive de sprijin comportamental (consiliere individuală, de grup sau cu ajutorul telefoniei), ca parte a asistenței medicale de rutină. În plus, tehnologiile digitale, precum mesajele text electronice, aplicațiile mobile pentru smartphone-uri și programele bazate pe internet pot fi utilizate ca instrumente suplimentare sau de autoajutorare.

OMS le recomandă factorilor de decizie politică și părților interesate să adopte și să utilizeze acest ghid pentru a promova renunțarea la fumat și pentru a îmbunătăți sănătatea a milioane de oameni din întreaga lume, care au nevoie de sprijin.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate