Observatorii OSCE: Președinta în exercițiu a fost favorizată în campania electorală

osce

Modul în care s-au desfășurat simultan campaniile pentru alegerile prezidențiale și referendum, precum și acoperirea mediatică nu a oferit oportunități pe deplin egale și au favorizat-o pe președinta în exercițiu și guvernul. Concluzia a fost formulată de misiunea OSCE de observare a alegerilor de duminică. Aceasta a menționat utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campanie și notează că posturile TV private, precum Jurnal TV și TV8, care s-au autodeclarat proeuropene au, difuzat bucăți de opinie în favoarea opțiunii „DA”, iar TV8 a făcut propriile anunțuri proeuropene pe propria cheltuială. Aceste inițiative au promovat puternic opțiunea „DA” și nu au oferit alegătorilor informații echilibrate pentru a face o alegere informată.

„Mesajele de campanie ale președintei în exercițiu și partidului aflat la guvernare s-au oglindit reciproc adesea, iar promovarea UE de către guvern a continuat pe parcursul campaniei electorale. Misiunea ODIHR a observat cazuri de abuz de resursele administrative în cadrul ambelor campanii. Mai mult decât atât, președinta în exercițiu, atât în calitatea sa de președintă, cât și în calitate de candidată electorală, alături de guvern și partidul de guvernare, în calitate de participant înregistrat la referendum, s-au afirmat în mod colectiv drept cei mai vizibili participanți la campanie, deseori estompând limitele dintre rolurile lor, fapt ce vine în contradicție cu paragraful 5.4 al Documentului OSCE de la Copenhaga”, semnalează observatorii OSCE.

 

Capacitatea alegătorilor de a face o alegere informată la referendum ar putea fi compromisă

Misiunea mai atenționează că desfășurarea simultană a referendumului și alegerilor, fără ajustarea reglementărilor campaniei electorale, a contribuit la crearea de condiții inegale pentru candidații la funcția de președinte.

„Mai mult decât atât, din cauza absenței regulilor pentru autoritățile publice, de a rămâne neutre, și lipsei reglementărilor cu privire la implicarea lor legitimă, nu au existat măsuri de siguranță suficiente împotriva abuzului resurselor administrative în cadrul campaniei electorale. Legislația ar trebui să prevadă cerințe mai stricte pentru diseminarea informațiilor obiective cu privire la ambele opțiuni și pentru explicarea consecințelor opțiunilor „DA” sau „NU” și pentru formularea unei întrebări clare. Drept urmare, capacitatea alegătorilor de a face o alegere informată cu privire la întrebarea referendumului ar putea fi compromisă”, avertizează OSCE.

Instituția constată un spațiu mai restrâns pentru exprimarea pluralismului de opinii. „Misiunea ODIHR arată că acoperirea candidaților în programele noi și editoriale a variat semnificativ, iar președinta în exercițiu a beneficiat de cea mai mare acoperire mediatică atât în calitatea sa oficială de președintă, cât și în calitate de candidată, fără o distincție clară între cele două roluri. Acest lucru, împreună cu acoperirea extensivă a guvernului de către compania publică Teleradio Moldova, fără o examinare critică și preferința proeuropeană, contrară principiului imparțialității, a unor medii audiovizuale private, nu a asigurat condiții echitabile. Acoperirea mediatică a referendumului în toate emisiune de știri a fost foarte limitată”, semnalează OSCE.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI