
O grupare neonazistă din Republica Moldova recrutează tineri români pe Telegram și îi îndeamnă să ucidă "subumani" și să facă trafic de droguri pentru "cauză"

Un neonazist din Republica Moldova recrutează tineri români, majoritatea de vârsta liceului, pe Telegram. Recruții sunt puși să bată oameni fără adăpost, să vandalizeze monumente evreiești și să-și ucidă "dușmanii", iar acțiunile lor sunt recompensate cu puncte, ca într-un joc video, relatează RFI.ro.
Îndemnuri la violență împotriva romilor și a imigranților, vandalizarea bunurilor acestora, distrugerea monumentelor care comemorează Holocaustul, graffiti cu ”U731” și alte simboluri ale extremei drepte în locuri vizibile sau pe mașini de poliție. Puncte bonus dacă ”opera” vizează clădiri administrative, mașini de poliție, sinagogi sau morminte evreiești. De asemenea, distrugerea cu explozibili a caselor sau mașinilor "inamicilor", plus mutilarea, terorizarea și chiar uciderea acestora. Acestea sunt doar câteva dintre cerințele de ”recrutare” pentru a deveni membru cu acte în regulă al Unității 731, organizație neonazistă care operează pe teritoriul României/Republicii Moldova și recrutează tineri prin boți de Telegram.
Gruparea poartă numele unei unități de "cercetare" a Armatei Imperiale Japoneze care, între 1936 și 1945, a ucis peste 200 de mii de cetățeni chinezi prin folosirea de arme biologice/chimice și experimente letale pe oameni - atrocități de-o cruzime similară cu cele comise de naziști în Europa.
Unitatea 731 este opera lui Nichita Popescu, un neonazist din Republica Moldova stabilit în Germania care se laudă că urmează modelul unor organizații similare din Rusia și Ucraina. Contactat de redacție pentru un punct de vedere, Popescu a amenințat un reporter PressOne cu moartea.
Popescu este considerat creatorul sistemului de recrutare și se proclamă liderul suprem al Unității 731. În trecut, conform mai multor mesaje postate chiar de el în grupuri de Telegram, Wire sau Simplex, Nichita Popescu ar fi făcut parte dintr-o organizație fascistă din Republica Moldova intitulată "Cuibul Basarabean".
În linie cu organizațiile internaționale considerate de experți drept ”culte ale crimei” neonaziste, precum organizația ruso-ucraineană MKY (n.r. Manyaki: Kult Ubiystva, "Cultul Criminalilor Maniaci"), pe care membrii Unității 731 le admiră deschis, scopul grupării este de a răspândi teroare în rândul celor pe care îi consideră inamicii lor: persoane de origine evreiască, romi, imigranți, pedofili și, în general, orice individ care nu se încadrează în standardul nazist de „arian”.
Acțiunile promovate includ doxxing-ul (n.r. dezvăluirea intenționată a datelor personale), agresarea fizică în public, mutilarea sau chiar uciderea dușmanilor. Gruparea încurajează, de asemenea, vandalizarea clădirilor administrative, utilizarea de materiale explozive și obținerea de fonduri (necesare „cauzei”) prin trafic de droguri.
Unele fapte sunt documentate chiar de membri, pe Instagram, TikTok și grupuri de Telegram, unde postează filmulețe în care agresează oameni ai străzii, romi și imigranți - toți fiind catalogați drept subumani. Alteori, țintele atacurilor sunt activiștii antifasciști, care sunt hărțuiți și umiliți public, spre deliciul tinerilor care populează acest ecosistem.
În cea mai extremă versiune a sa, retorica Unității 731 instigă la terorism și destrămarea ordinii sociale prin diverse acte de violență - care sunt "gamificate", adică transformate într-o joacă de-a violența fascistă, printr-un sistem intern de punctaj și clasament, menit să stimuleze competiția și radicalizarea membrilor. Recrutarea se face online, în special pe Telegram, și vizează tineri români cărora li se propun întâlniri fizice pentru a duce la capăt așa-numitele "task-uri" de recrutare.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis un comunicat în care arată că nu poate nici confirma, nici infirma cele documentate de PressOne, invocând prezumția de nevinovăție și caracterul nepublic al urmăririi penale.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










