Numărul de intoxicații cu ciuperci, în creștere. Cei mai vulnerabili sunt copii

Ciuperci

Se atestă o sporire a numărului de intoxicaţii cu ciuperci. În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează populația să le procure doar din locuri autorizate.

„În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, din cauza particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală”, precizează ANSP.

De la începutul acestei luni, la Punctul Focal al ANSP, au fost raportate 103 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 154 de persoane, dintre care 14 copii. Cele mai multe dintre acestea, au avut loc în Chișinău, Hîncești, Orhei, Florești, Călărași, Strășeni, Edineț.

În total, în anul curent, au fost înregistrate 177 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu 263 de persoane afectate, dintre care 26 copii. Pe parcursul anului trecut, în total, au fost raportate 42 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 48 de persoane dintre care șase copii.

„Evitați să:

  • cumpărați ciuperci din locuri de comerț spontan (ambulant, de pe marginea drumului);

  • culegeți ciuperci din locuri unde s-au administrat pesticide şi ierbicide;

  • colectați ciupercile în găleți, pungi de plastic sau saci, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea rapidă a ciupercilor, inclusiv a piciorului ciupercilor, complicând semnificativ, în primul rând, sortarea lor, iar ca rezultat – eventuala pătrundere a unor părți din ciupercile otrăvitoare în masa generală de ciuperci culese, și, în al doilea rând, la prelucrarea ulterioară a ciupercilor;

  • colectați ciupercile necunoscute și cele bătrâne cu larve;

  • gustați ciupercile în timpul recoltării;

  • păstrați ciupercile la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil”, adaugă specialiștii.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate