Numărul de agricultori moldoveni s-a redus de 5 ori în ultimii 25 de ani

vesti-uriase-pentru-tinerii-din-diaspora-1

Dacă în anul 2000 în Republica Moldova, activau 700 de mii de oameni în sectorul agricol, în prezent lucrează doar 150 de mii de persoane, declarația a fost făcută pentru AGRO TV Moldova, de expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, numărul de persoane care muncesc în domeniul agricol este în scădere pentru că salariile sunt mici, iar oamenii pleacă peste hotare în căutarea unui loc de trai mai bun, muncitorii au de lucru doar vara, dar nu și iarna.

Economistul a mai subliniat că în țara noastră există un deficit de forță de muncă, iar Parlamentul ar putea vota un proiect de lege care să le permită străinilor să muncească în Republica Moldova:

"Parlamentul are o lege care le va permite străinilor să lucreze în Moldova, este proiect de lege în Parlament. Ei vor relaxa politica de migrație în așa o manieră ca străinii care vor să vină să muncească în Republica Moldova să o poată face mult mai ușor, inclusiv și membrii lor de familie. Statul vrea să debirocratizeze procesul de permisiune pentru străini să vină în Moldova. Aceasta cred că ne-ar rezolva problema ramurilor critice ale Moldovei. Trebuie să recunoaștem că Moldova are pe de o parte un deficit al forței de muncă, pe de altă parte cred că trece printr-un proces prin care au trecut și alte țări, moldovenii merg la un salariu mai bun. Fie se mută în Chișinău, fie în Europa, iar străinii vin aici să ocupe locurile mai prost plătite. Nu cred că e o problemă, nu cred că străinii care vin aici sunt în concurență cu moldovenii", a spus Ioniţă.

Aproximativ 60 la sută din agricultorii din raionul Ștefan-Vodă se află în incapacitate de plată tehnică, a precizat în timpul emisiunii "Zona Verde" de la AGRO TV Moldova, fermierul Andrei Dînga. Potrivit acestuia, 7-8 la sută din gospodării riscă să falimenteze în acest an:

"Dacă vorbim de incapacitatea de plată tehnică eu cred că anul acesta o să fie 60 de procente de agricultori, dacă nu 70 la sută. Dar ca faliment total agricultorul va încerca din toate resursele, toate puterile să se împrumute să meragă la microfinanțări cu speranța că poate anul viitor va fi un an mai bun și va putea să stabilizeze mai bine situația în gospodărie. Dacă vorbim de faliment total, la momentul actual eu cred că în jur de 7-8% din gospodării sunt în faliment total. Asta înseamnă familii distruse, oamenii pleacă în mare parte din sate, iar locurile de muncă sunt pierdute", a menţionat Andrei Dînga.

Potrivit experților, în ultimii 25 de ani Republica Moldova a pierdut 550 de mii de angajați în domeniul agricol, nici un alt sector al economiei nu a avut o pierdere atât de mare de brațe de muncă. În anul 2025 un agricultor produce de aproximativ 8 ori mai mult decât un fermier în anul 2000. Chiar dacă numărul de agricultori a scăzut de 5 ori, productivitatea culturilor agricole este în creștere. Republica Moldova nu a reușit să dezvolte alte activități economice în mediul rural pentru a absorbi forța de muncă eliberată din agricultură. Din acest motiv, multe persoane au plecat peste hotare.

În ultimii ani, Guvernul Republicii Moldova, a alocat pentru agricultori – 6 miliarde de lei. Statul subvenționează până la 70 la sută din costul polițelor de asigurare agricolă. În 2024, statul a acordat peste 61 de milioane de lei pentru fermierii afectați de intemperii.

Citeşte şi..

Vezi toate