Noi reguli pentru importatorii și producătorii de echipamente electrice și electronice. Aceștia sunt au obligați să colecteze și să recicleze deșeurile generate de ei
Importatorii și producătorii de echipamente electrice și electronice au obligația să colecteze și să recicleze deșeurile generate de produsele lor, informează Ministerul Mediului. Astfel, atunci când un electrocasnic nu mai poate fi utilizat, cei care l-au vândut au obligația să-l ia înapoi pentru reciclare, transmite democracy.md.
Una dintre modalități este predarea echipamentelor vechi la cumpărarea unui nou. De exemplu, la procurarea un frigider nou, la livrare, persoana poate cere ca frigiderul vechi să fie preluat gratuit. De asemenea, echipamentele vechi pot fi duse în magazinele de electrocasnice.
Colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice se face și de la gospodării. În localitățile mari trebuie să fie instituite puncte de colectare, iar în cele mici, acestea urmează să fie colectate semestrial de către agenții economici împreună cu autoritățile locale prin intermediul serviciului de salubrizare prin intermediul campaniilor de reciclare.
Precizăm că în Republica Moldova sunt aproximativ 500 de puncte de colectare a echipamentelor electrice și electronice uzate. În 2023, erau amenajate 370 de astfel de centre, dintre care 200 în municipiul Chișinău.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI