Moldova mizează pe fonduri europene pentru ocuparea forței de muncă și va semna un acord în acest sens

romania-lider-in-ue-la-cresterea-costurilor-cu-forta-de-munca-in-primul-trimestru-din-2018-s3736

Republica Moldova și Uniunea Europeană vor semna un acord privind participarea țării noastre la componenta Ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) a Fondului social european Plus (FSE+). Proiectul de hotărâre figurează pe agenda ședinței de miercuri a Guvernului.

În document se menționează că un principiu-cheie al gestionării partajate a FSE+ este cofinanțarea, care permite atât bugetul UE, cât și celui al statelor membre să contribuie la bugetul total al programului FSE+. În funcție de domeniul de investiții și de nivelul de dezvoltare al regiunii în care au loc activitățile, rata de cofinanțare a UE poate varia între 50% și 95 %

Textul acordului a fost remis de către Comisia Europeană prin intermediul Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, ca urmare a exprimării interesului Republicii Moldova de a se asocia la componenta Ocuparea forței de muncă și inovare socială a Fondului Social European Plus.

FSE+ reprezintă principalul instrument al UE pentru investiții în capitalul uman, având un buget de aproximativ 99,3 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Acesta va contribui semnificativ la dezvoltarea politicilor UE în domeniul social, ocupării forței de muncă, educației și competențelor, inclusiv la reformele structurale din aceste domenii.

În 26 aprilie 2024, Comisia Europeană a aprobat suspendarea obligațiilor financiare ale Republicii Moldova pentru participarea sa la toate programele UE, începând cu 1 ianuarie 2021. Astfel, au fost suspendate: Articolul 3 „Contribuția financiară”, Articolul 5 alineatul (5) „Dispoziții finale”, Anexa I - „Norme care reglementează contribuția financiară a Republicii Moldova la componenta EaSI a FSE+ (2021-2027)”.

Ministerul Muncii precizează că scopul ratificării acordului este de a participa la Programul EaSI a FSE+ și a atrage fonduri și investiții pentru domenii precum ocuparea forței de muncă, protecția socială echitabilă și o forță de muncă calificată și rezistentă, eradicarea sărăciei.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate