Ultima oră

Moldova a exportat cu 12 la sută mai puțin în șapte luni ale anului

comert

Exporturile de mărfuri și servicii din Republica Moldova scad constant, în timp ce importurile cresc vertiginos, ceea ce duce la creșterea deficitului balanței comerciale. Datele Biroului Național de Statistică arată că, în luna iulie, țara noastră a livrat peste hotare cu 1,2 la sută mai puțin față de luna iunie. În total, în șapte luni ale acestui an, exporturile au însumat două miliarde 65,5 milioane de dolari sau cu 12 la sută mai puțin față de perioada similară a anului 2023. În același timp, importurile de mărfuri au totalizat cinci miliarde 104,6 milioane de dolari sau cu 1,9 la sută mai mult față de ianuarie-iulie 2023.

Statisticile arată că exporturile din Moldova spre Uniunea Europeană s-au micșorat față de anul trecut cu 7,9 la sută și au ajuns la un miliard 345,7 milioane de dolari. Ponderea Uniunii Europene în totalul exporturilor moldovenești este de 65,1 la sută și a crescut cu 2,8 puncte procentuale față de ianuarie-iulie 2023. În același timp, a scăzut până la 7,8 la sută ponderea mărfurilor exportate în CSI.

 

Au crescut importurile din UE

În cele șapte luni de la începutul anului, țara noastră a exportat cel mai mare volum de mărfuri în România (31,9 la sută din total), Ucraina (9,4%), Italia (7,0%), Turcia (6,2%), Germania (5,4%), Cehia (5,2%), Polonia (4,1%), Federația Rusă (3,8%), Statele Unite ale Americii (2,6%) și Belarus (2,5%).

În această perioadă, s-au micșorat livrările spre Ucraina (cu 51,1%), România (cu 13,4%), Spania (cu 61,5%), Italia (cu 12,1%), Germania (cu 11,3%), Federația Rusă (cu 15%).

În timp ce exporturile spre UE s-au micșorat, importurile au crescut cu 2,7 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și au ajuns la două miliarde 517,6 milioane de dolari sau cu. Aproape jumătate din tot ce a importat Moldova în șapte luni a provenit din UE. În același timp, importurile din CSI s-au micșorat cu peste 43 la sută și au ajuns la 195,9 milioane de dolari. Acum, doar 3,8 din mărfurile străine provin din CSI.

Analiza structurii exporturilor arată că agricultura este principalul sector al exporturilor. În șapte luni, pe lângă mașini și aparate electrice, cărora le-au revenit 16,8 din exporturile moldovenești, legumele și fructele au reprezentat 10,8 la sută, iar alte peste 10 la sută le-au revenit cerealelor și preparatelor pe bază de cereale. De asemenea, 8,5 la sută din mărfurile care au adus valută sunt semințe și fructe oleaginoase. Îmbrăcămintei și accesoriilor vestimentare le-au revenit 7,4 la sută din exporturi, iar băuturilor alcoolice și nealcoolice - 6,4 la sută.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate