Misiune de evaluare a măsurilor de combatere a hepatitelor virale în penitenciare

449693992_875405981291632_7495392078197008818_n

O echipă de evaluare, formată din reprezentanți ai OMS/EURO, NCDC și ANSP a făcut o vizită de studiu în instituțiile penitenciare din Republica Moldova, cu scopul de a analiza măsurile întreprinse pentru combaterea răspândirii hepatitelor virale. De asemenea, misiunea va identifica principalele probleme din pușcării și necesitățile din acestea, pentru a formula recomandări cu scopul îmbunătățirii supravegherii epidemiologice.

Potrivit unui comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor, anual, personalul pușcăriilor face peste 5.000 de teste rapide pentru depistarea hepatitelor virale B și C, iar mai mult de 1.000 de deținuți au primit cele trei doze de vaccin, pentru imunizare completă. De asemenea, peste 400 deținuți au urmat tratament antiviral pentru hepatite.

Misiunea de evaluare a manifestat interes față de situația din instituțiile de detenție la compartimentul combaterea hepatitelor virale, inclusiv pachetul de servicii pentru prevenirea contaminării.

„La finele discuțiilor, cei prezenți au concluzionat că sistemul penitenciar din țara noastră a obținut rezultate frumoase privind implementarea testării, vaccinării, dar și a tratamentului antiviral al hepatitelor virale. Toate aceste activități corespund recomandărilor OMS și a standardelor europene privind sănătatea în penitenciare”, se menționează în comunicatul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Potrivit datelor Promo-Lex, în 2021, în penitenciarele din Republica Moldova au murit 41 de oameni. În aproape 90 la sută din cazuri, decesele au survenit în spitalul Penitenciarului numărul 16. Potrivit jurisprudenței Curții Europene pentru Drepturile Omului, sănătatea în instituțiile penitenciare este apreciată drept cel mai vulnerabil aspect al vieții din mediul carceral și necesită o ocrotire amplă.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate