Medicii și farmaciștii vor primi compensație pentru cheltuielile de transport, dacă locuiesc în afara localității

Embed:

Medicii și farmaciștii care are domiciliul în afara localității în care își desfășoară activitatea profesională, vor primi compensație pentru cheltuielile de transport spre și dinspre locul de muncă. Potrivit unui regulament aprobat de Guvern, acordarea compensațiilor pentru cheltuielile de transport se oferă cu scopul de a-i motiva pe lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a estimat că aproape 3.000 de medici fac zilnic naveta spre locul de muncă dintr-o altă localitate.

Pentru a beneficia de aceste plăți, angajații din sănătate trebuie să întrunească o serie de criterii. În primul rând, trebuie să fie licențiați în medicină, cu studii postuniversitare de rezidențiat (medici, inclusiv medici conducători, farmaciști, medici rezidenți, farmaciști rezidenți, asistenți medicali cu studii superioare, chimiști medicali, biologi medicali, biochimiști în laborator, fizioterapeuți, logopezi, tehnicieni radiologi, optometriști, psihologi, psihopedagogi, ingineri biomedicali, bacteriologi) și cu studii profesionale tehnice postsecundare și postsecundare nonterțiare medicale și farmaceutice (asistenți medicali cu studii medii, tehnicieni și asimilați din domeniul sănătății). De asemenea, trebuie să fie angajați ai instituțiilor medico-sanitare publice din orașe și sate (comune), inclusiv din componența municipiilor Chișinău și Bălți, cu excepția celorlalte teritorii ale municipiilor respective, în spitale publice regionale și să aibă domiciliul în afara localității de amplasare a instituțiilor medico-sanitare în care activează. Solicitanții de compensație nu trebuie să aibă în proprietate sau orice altă formă (chirie, comodat) o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea.

„Promovarea prezentului proiect este determinată de insuficiența de resurse umane în sistemul ocrotirii sănătății, acesta fiind unul din principalele puncte nevralgice ale sistemului”, notează Ministerul sănătății, în nota de argumentare a proiectului.

Conform statisticilor din 2023, cel mai mare deficit de specialiști cu studii superioare medicale se înregistrează la specialitățile medicină de familie - 216 specialiști, anestezie și terapie intensivă - 143 de specialiști, radiologie și imagistică medicală - 76 de specialiști, medicină internă - 70 de specialiști, medicină de urgență -31 de specialiști, chirurgie generală – 48 de specialiști.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI