Mai mult de 40 la sută din populație nu a decis pentru cine va vota la parlamentare

pres

Un sondaj care favorizează guvernarea și pe candidatul acesteia Maia Sandu a fost prezentat de organizația Watchdog Moldova. Potrivit acesteia, atât PAS, cât și candidata formațiunii pentru alegerile prezidențiale se bucură de o popularitate mai mare față de rezultatele din luna august.

La întrebarea „În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și ar candida următorii concurenți, pentru cine ați vota?”, 36,1 la sută au menționat-o pe șefa în exercițiu a țării, iar 10,1 la sută – pe numărul unu din buletinul de vot, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM. Urmează candidatul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, cu 7,5 la sută, și candidatul independent Irina Vlah, cu 4,1 la sută. Pentru candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, au optat 2,5 la sută, iar pentru candidatul independent Vasile Tarlev – 1,8 la sută. Octavian Țîcu, din partea Blocului electoral „Împreună” și candidatul independent Tudor Ulianovschi au fost menționați de 0,8 la sută dintre subiecții sondajului, iar candidații independenți Andrei Năstase și Natalia Morari – de 0,6 la sută. Ultima în clasament, cu 0,5 la sută, este fostul procuror anticorupție Victoria Furtună.

„În ciuda diversității de candidați, actuala președintă Maia Sandu este favorita în competiția pentru fotoliul prezidențial. (...) Este necesar de precizat că totuși 22% dintre populația țării încă nu a luat o hotărâre clară privind votul la alegerile prezidențiale. Prin urmare, scorul primilor patru candidați ar putea oscila ușor pe parcursul următoarelor săptămâni”, constată autorii sondajului.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar clasa, potrivit cercetării, PAS, cu 29,9 la sută, urmat de PSRM, cu 7,2 la sută, Blocul „Victoria”, cu 6,9 la sută. Celelalte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral de cinci la sută, potrivit apare Watchdog Moldova.

„Cu toate acestea, pentru alegerile parlamentare există deocamdată un procent mai mare de indeciși decât în cazul alegerilor prezidențiale – 30% față de 22%, cu încă 9% care afirmă că nu ar vota pentru niciun partid sau nu ar participa la alegeri. În total, aproape 43% dintre alegători nu au indicat un candidat preferat la alegerile parlamentare, în timp ce în luna august au fost sub 25%. Această creștere semnificativă poate fi explicată prin mutarea totală a atenției pe referendum și alegerile prezidențiale”, explică autorii sondajului.

Cercetarea a fost făcută la telefon, în perioada 13-22 septembrie, pe un eșantion de 1.021 de oameni, cu sprijinul financiar al Fundației Marshall Germania. Marja de eroare este de 3,1 la sută.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate