Macron a pierdut primul tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța
Partidul Adunarea Națională a câștigat primul tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, desfășurate duminică. Potrivit mai multor institute de sondare, citate de Reuters, formațiunea fondată de Marine Le Pen a obținut 34%, fiind urmată de alianța de extremă stânga – Noul Front Popular – care a acumulat 29% și de blocul centrist prezidențial Ensemble care a obținut doar puțin peste 20%.
Astfel, blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron, care a declanșat aceste alegeri anticipate, în urma înfrângerii suferite la europarlamentare, s-a clasat pe poziția a treia în preferințele electoratului francez.
Votul de duminică vine după o campanie haotică de trei săptămâni – cea mai scurtă din istoria modernă a Franței – în care Macron i-a avertizat pe alegători cu privire la amenințarea unui „război civil” în cazul în care ar alege pe unul dintre principalii săi rivali.
Estimată la peste 65%, prezența la vot a fost cea mai ridicată pentru un scrutin parlamentar de când fostul președinte Jacques Chirac a convocat, în 1997, ultimele alegeri anticipate din Franța, dar rezultatul a fost aproape la fel de catastrofal pentru liderul de la Palatul Élysée.
Dacă Adunarea Națională va obține majoritatea în camera inferioară a Parlamentului francez: 289 de mandate din 577, atunci aceasta va putea forma viitorul guvern. Stânga și tabăra centristă au început deja demersurile pentru formarea unui așa-zis „front republican” pentru a opri formațiunea lui Le Pen în turul doi de scrutin, programat duminica viitoare, 7 iulie.
Potrivit sistemului electoral francez, un candidat trebuie să obțină mai mult de 50% din voturile exprimate, reprezentând cel puțin 25% dintre alegătorii înregistrați. În cazul în care niciun candidat dintr-o circumscripție nu obține acest rezultat, primii doi clasați, plus oricare alt candidat care a acumulat cel puțin 12,5% din sufragii, avansează în al doilea tur de scrutin, în care învingător este cel care obține cele mai multe voturi.
Dacă nu va reuși să blocheze ascensiunea Adunării Naționale, Macron va trebui să coabiteze cu oricare dintre cele două formațiuni până în 2027, când îi expiră cel de-al doilea mandat prezidențial.