La 30 de ani de la adoptare, Constituția conține mai multe lacune și este încălcată frecvent

bORIS NEGRU

În Republica Moldova există unele prevederi constituționale nule. Constatarea îi aparține doctorului în drept și profesorului universitar Boris Negru. El a declarat, în ședința solemnă de luni a Parlamentului, consacrată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției, că în această situație dificilă s-a ajuns din cauza Curții Constituționale.

„Mă refer la modificarea operată în 2016 de Curtea Constituțională. Eu pun o întrebare simplă: Unde-i scris în Constituție că Curtea Constituțională poate face modificări în constituție și a schimba modalitatea de alegere a președintelui? Da eu sunt pentru alegerea președintelui de întregul electorat, dar lucrul ăasta care unică autoritate legiuitoare a țării? Parlamentul, Parlamentul urmează să facă modificări în Constituție, nu Curtea Constituțională!”, a precizat Boris Negru.

Profesorul universitar a mai atras atenția asupra unor prevederi ilogice din Constituție, în special din articolul 75 „Referendumul”.

„Ceea ce scrie acolo nu-i corect, pentru că, la alineatul doi e vorba că hotărârile adoptate în cadrul referendumului au valoare juridică supremă – nu-i corect, fiindcă un referendum poate fi și cu caracter consultativ și nu-i cazul de a vorbi de niște hotărâri cu caracter obligatoriu pentru toți”, a explicat Boris Negru.

El i-a îndemnat pe deputați să corecteze aceste erori juridice și și-a exprimat regretul pentru faptul că în Republica Moldova încă nu sunt respectate la nivel înalt drepturile și libertățile omului, ținând cont de numărul mare de dosare pe care țara noastră le-a pierdut la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

La ședința solemnă au participat actuali și foști deputați, foști președinți de țară și de Parlament, foști președinți ai Curții Constituționale, membri ai comisiei și grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției. De asemenea, au fost invitați senatori din România, membri ai Curții Constituționale, ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, conducători ai instituțiilor și autorităților de stat, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră și ai mediului academic. Marele absent a fost șefa statului, Maia Sandu.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate