Ioniță: Moldovenii știu să voteze

Alegeri

Votul slab pentru Maia Sandu și referendumul pentru modificarea Constituției este o reacție de dezamăgire a societății în raport cu guvernarea. De această părere este economistul Veaceslav Ioniță, care consideră că cetățenii Republicii Moldova au votat inteligent la scrutinele de duminică.

„Cei care atacă moldovenii spunând că „nu știu să voteze” nu au înțeles nimic. În 2020, unde era „mâna Moscovei”? Moldovenii au demonstrat cu fermitate că sunt proeuropeni, atunci când, prin votul lor puternic și decisiv proeuropean, au uimit o lume întreagă. În toate sondajele din ultima perioadă, moldovenii au arătat o opțiune puternică proEuropa. Nu dați vina pe alegători. Ei sunt mult mai deștepți decât își imaginează unii și au demonstrat-o atunci când au votat masiv pentru viitorul european al țării”, a menționat analistul.

 

Egoism și ipocrizie

El explică eșecul actualei conduceri a țării prin faptul că a manifestat egoism și ipocrizie.

„Lupta nu este cu Șor sau socialiștii, ci cu dezamăgirea oamenilor. Poți elimina structura lui Șor și închide televiziunile plătite de Moscova, dar cum acoperi incompetența și suspiciunile de corupție din propria tabără? Moldovenii sunt proUE, dar nu acceptă ca aspirațiile lor să fie folosite pentru a masca eșecurile unui guvern. Recentul vot nu a fost antieuropean, ci antiipocrizie. Aceștia nu sunt împotriva integrării europene, ci împotriva folosirii acesteia în scopuri egoiste. Problema nu este la alegători, ci la cei care cred că pot manipula aspirațiile sincere ale moldovenilor. Moldovenii sunt proeuropeni, dar nu și proști”, subliniază Ioniță.

 

„Comisarul Cernăuțeanu împotriva Fantomasului Șor”

Nici fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, nu crede că rezultatul extrem de prost înregistrat de guvernare la alegeri se explică prin „cumpărarea de către Șor a alegătorilor”.

„Cu coruperea alegătorilor, autoritățile noastre au luptat cu kinouri. Avem deja un serial moldovenesc „Comisarul Cernăuțeanu împotriva Fantomasului Șor”. Toți candidații fugarului erau bine cunoscuți. Ei, în campania electorală, au acționat demonstrativ, obraznic, dar nimeni nu a fost exclus din cursă. A fost luată decizia politică să rămână ei, pentru a majora prezența la referendum. Autoritățile au vrut să joace în alb-negru, cu un напёрсточник, care a distrus cândva sistemul bancar al Moldovei. Bravo, băieți!”, notează Slusari, care se întreabă cine își va asuma acum răspunderea pentru acest eșec.

 

„300 mii voturi (sirieni) cumpărate de Rusia - o „cotletă” în ochii societății și a UE”

Și actualul director al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a comentat rezultatele scrutinelor de duminică. El consideră că lipsa unor măsuri rapide de sprijin din partea Guvernului pentru salvarea și transformarea agriculturii a dus la sărăcirea locuitorilor zonelor rurale, dispariția locurilor de muncă în sate și, ca rezultat, la amenințarea parcursului european.

„Din păcate, cele scrise de mine s-au adeverit, iar povestea cu cele „300 mii voturi (sirieni) cumpărate de Rusia este doar o „cotletă” aruncată în ochii societății și a UE, pentru a acoperi eșecurile și incompetența proprie a actualei puteri... Au închis televiziuni, canale online de comunicare, site-uri etc.... au avut toată puterea și, pe deasupra, încă zeci de milioane euro, ca să promoveze valorile europene și să convingă societatea că UE înseamnă dezvoltare, prosperitate, etc.”, notează Alexandru Bădărău.

 

Au decis să folosească visul integrării europene în scopuri egoiste

La rândul său, fostul reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția, Nicolae Eșanu, a calificat rezultatele electorale de duminică prin expresia „viața bate filmul”.

„Si așa am ajuns la cel mai prost rezultat posibil - aparent majoritatea a votat „DA” la referendum, dar diferența este extrem de mică, ceea ce reduce practic la zero legitimitatea procedurii de modificare a Constituției. Și unica explicație pentru aceasta este poziția iresponsabilă a celor care au decis să folosească visul integrării europene în scopuri egoiste. Așa cum era de așteptat, aceasta nu i-a ajutat - era evident ca ori cu referendum, ori fără referendum, oricum se ajungea în turul doi, cu aceiași candidați, dar rezultatul a lovit mult mai puternic decât anticipam în ideea integrării europene. Si am impresia ca aceasta ar putea să-i afecteze negativ șansele Doamnei Sandu în turul doi, dar nu mă hazardez să mă pronunț și aștept ce vor spune politologii. Sper că aceasta va fi o lecție. Chiar dacă șansele sunt puține. Dar mă tem că, în loc de asumare a răspunderii, vom ajunge să vedem mesaje triumfaliste, de genul „chiar dacă bandiții și rușii au luptat împotriva noastră, oricum am învins”, anticipează Eșanu.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate