Ioniță: Moldovenii iau de trei ori mai multe credite de consum față de 2022

ionita

Volumul creditelor de consum a început să crească vertiginos în a doua jumătate a acestui an și va ajunge, spre sfârșitul anului, la cel mai înalt nivel din istorie. Estimările au fost făcute de economistul Veaceslav Ioniță. El a precizat că și nivelul general de îndatorare a țării, de asemenea, ca bate recordurile către finele lui 2024. Această tendință se explică prin scăderea în ultimele uni a ratelor dobânzilor, după ce în precedenții doi ani au crescut considerabil, a explicat economistul.

„Deci în jumătate de an noi am reușit să luăm 110 mii, aproape 111 mii de credite. Anul aceste îl terminăm ușor, ușor cu peste 200 de mii de credite luate – deja avem în valoare anuală 186 de mii de credite. Observați recordul din 2022, 2022 a fost bătut cu succes, deci cetățenii noștri foarte, foarte activ se duc să se împrumute”, a notat Ioniță.

El a precizat că nivelul de contractare a creditelor pentru consum a crescut de câteva ori, comparativ cu situația de acum doi ani.

„În trimestrul trei, cetățenii noștri au reușit să se împrumute cu patru miliarde de lei. Deci comparativ cu perioada din 2022, când am ajuns la 1,4 miliarde, avem o creștere de 2,5 ori, da fapt de trei ori. Deci practic cetățenii noștri se creditează acum de teri ori mai mult, ca volum de bani, decât acum doi ani”, a adăugat analistul.

El a estimat că, până la sfârșitul anului, volumul creditelor pentru consum va ajunge la cel puțin 14 miliarde de lei, față de 12,5 miliarde de lei, cât era la finele lunii septembrie. Asta va însemna și cel mai înalt grad de îndatorare față de bănci din istoria țării, deoarece va ajunge la 4,5 la sută, raportat la produsul intern brut, până la sfârșitul anului. În total, cu tot cu împrumuturile ipotecare și cele pentru business, gradul de îndatorare a cetățenilor față de bănci se ridică la peste 14 la sută, față de o medie europeană de 56 la sută, a explicat Veaceslav Ioniță.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI