Ioniță: 30% din parcul auto din Moldova reprezintă mașinile-fantomă
256 de mii de automobile din Republica Moldova sau aproape 30 la sută din total, sunt „fantome”. Asta înseamnă că pentru ele nu a fost perfectată asigurarea obligatorie, nu sunt plătite taxe, nu se face revizia tehnică. Informațiile au fost colectate de economistul Veaceslav Ioniță, care atenționează că numărul acestor „fantome” crește în fiecare an.
Cele trei categorii din care fac parte mașinile-fantomă fie aparțin unor cetățeni nevoiași, care le folosesc rar, poate doar pentru a merge la magazinul din sat, fie se află într-o stare deplorabilă și au fost parcate definitiv prin garaje sau curți. De asemenea, multe nu mai există fizic, deoarece au fost dezmembrate, însă figurează în registre.
„Fenomenul a început în anii 2000, odată cu creșterea importurilor de automobile second-hand. Pe măsură ce moldovenii au devenit mai înstăriți, au început să aducă mai multe mașini. Din păcate, multe dintre ele fie și-au trăit „viața” în Moldova, fie au fost abandonate. În 2010 aveam doar 80.000 de automobile-fantomă, iar în 2024, numărul lor a crescut de trei ori, până la 256.000”, explică Ioniță.
El atenționează că, pe lângă faptul că ocupă inutil spațiu pe drumuri și în curți, mașinile-fantomă prezintă pericol dacă mai circulă fără revizie tehnică.
„Este curios faptul că numărul total de automobile-fantomă este acum de două ori mai mare decât întreg parcul auto din perioada sovietică”, notează economistul.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI