Ion Munteanu: Sunt convins că vom trece peste aceste provocări fără precedent

Embed:

Poliția, procurorii și angajații Centrului Național Anticorupție au desfășurat sute de percheziții și au arestat zeci de suspecți de corupere a alegătorilor. Anunțul a fost făcut luni, 28 octombrie, de procurorul general Ion Munteanu. El a precizat că, până acum, structurile de drept au reușit să sechestreze echivalentul în diferite monede a 50 de milioane de lei.

Șeful Procuraturii Generale a avertizat că, deși activitatea structurilor de anchetă penale este extrem de importantă, decizia finală rămâne la discreția judecătorilor. Așa a explicat el că dosarele intentate pe numele reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor nu sunt finalizate nici la un an de la finalizare. El a sugerat că asta se întâmplă din cauza corupției și a sugerat necesitatea unor noi modificări legislative.

„Este nu doar demnitatea noastră profesională în joc, este pusă existența noastră ca stat de drept. Este viitorul nostru în fața amenințărilor reprezentate de crima organizată. Sunt convins că vom trece peste aceste provocări fără precedent, dar va fi necesar să ne angajăm într-un dialog mai sincer și deschis în tot ce înseamnă modificări legislative, procesual-penale”, a spus Munteanu.

Procurorul general i-a avertizat pe cei care au beneficiat de plăți pentru a vota pentru anumiți candidați că vor fi trași la răspundere și vor rămâne fără banii primiți ilegal și vor plăti și amenzi de zeci de mii de lei.

„Doresc să avertizez cetățenii că pedepsele pentru coruperea alegătorului, adică pentru cei care oferă mită electorală este de închisoare de până la cinci ani. Mai mult, sumele de bani utilizate la săvârșirea infracțiunii sau contravaloarea acestora va fi confiscată, iar pentru a asigura confiscarea specială în asemenea cazuri vor fi aplicate și sunt aplicate sechestre pe proprietățile făptuitorului, cu ulterioara confiscare a acestora”, a specificat Munteanu.

El a făcut și un apel către „juriștii rău intenționați”, care s-au înregimentat în desfășurarea „schemelor criminale”.

„Să se gândească la etica profesională și la demnitate. Comunitatea juriștilor nu este chiar atât de mare în această țară. Dincolo de goana după onorarii, mai este și onestitatea noastră de a ne privi în ochi. De partea cui sunteți?”, a întrebat, retoric, procurorul general.

El a făcut un apel și către legiuitori. Munteanu a subliniat necesitatea de a dota mai bine structurile de drept și de a asigura salarii mai bune, pentru a putea contracara infracțiunile de corupere electorală. De asemenea, el a solicitat accelerarea procedurilor de evaluare și consolidare a justiției, „pentru a evita asemenea situații la următoarele plebiscite”.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI