Ian Lisnevschi: Apariția unui nou tip de partide în Moldova - ”Partidul Efectului Invers”

photo_2023-09-18_11-19-54-3

Pe lângă spectrul politic tradițional, în Moldova poate fi introdus un nou concept politologic – „Partidul Efectului Invers” (PEI). Este un fenomen unic, în care fiecare obiectiv declarat duce exact la rezultatul opus:

• Cu cât susțin mai tare integrarea europeană sau neutralitatea, cu atât devin mai slabi.
• Cu cât luptă mai activ împotriva corupției, cu atât mai multe scandaluri apar în propria echipă.
• Cu cât promit mai multă creștere economică, cu atât economia intră mai rapid în stagnare.

În acest context, nu e de mirare că nici Plahotniuc, nici Șor, nici Trump și nici măcar Putin nu au afectat eurointegrarea Moldovei mai mult decât acest 0,1% „creștere economică”.

Dacă această „dinamică” se menține, atunci până la sfârșitul anului 2025 nivelul de susținere pentru UE va fi măsurat cu aceeași precizie ca și succesele actualei guvernări – în limitele marjei de eroare statistică.

Cea mai ironică parte a acestei povești? Adevărații „agenți ai Kremlinului” s-ar putea să nici nu-și dea seama de rolul pe care îl joacă. Uneori, pentru a distruge o țară nu sunt necesare ordine sau coordonatori – e suficient să guvernezi fără să înțelegi ce faci.

După atâtea eșecuri și după discreditarea vectorului european, PAS e tot mai greu de numit un partid al eurointegrării. Mai degrabă, este „Partidul Reversului și Apatiei” (PRA), unde toate reformele funcționează pe dos, iar electoratul nu poate decât să privească regresul în timp real.

Comentariu de Ian Lisnevschi, politolog