Guvernul dă asigurări că tariful pentru gaz nu va crește în această iarnă
Prețul de achiziție de 509 euro pentru o mie de metri cubi, pe care l-a plătit „Moldovagaz” pentru volumul gazului cumpărat pentru întregul sezon rece, nu permite solicitarea de către furnizor a majorării tarifului. Asigurarea vine din partea Guvernului, după ședința Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire. De asemenea, autoritățile au primit asigurări din partea SRL „Vestransmoldgaz” că vor fi întreprinse toate măsurile pentru majorarea valorii maxime a limitei contului de echilibrare operațională în punctele de interconectare existente cu Ucraina și România.
În ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică, SA „Energocom” a anunțat că a avut discuții cu „Nuclearelectrica” și „OMV Petrom” din România, cu scopul de a negocia suplinirea importurilor de energie electrică la preț preferențial până la sfârșitul lunii martie 2025. Potrivit comunicatului Guvernului, cele două companii au exprimat disponibilitatea creșterii volumelor de energie electrică pentru SA „Energocom”.
„Complementar, atât SA „Termoelectrica”, cât și SA „CET-Nord” au raportat despre posibilitățile pe care le au de a crește producția de energie electrică și lipsa unor riscuri semnificative privind buna funcționare a utilajului de generare şi de distribuție a energiei termice, precum şi alimentarea calitativă a consumatorilor din municipiile Chișinău și Bălți cu energie termică”, anunță Guvernul.
La rândul său, ÎS „Moldelectrica” a anunțat că a testat cu succes funcționarea în regim insular a celor patru linii de interconectare cu România, cu tensiunea de 110 kV, unde capacitatea maximă ce poate fi utilizată va ajunge la 110 MW. În același timp, au loc discuții cu rețeaua europeană de energie electrică ENTSO-E privind majorarea capacității pe care i-o pot oferi Republicii Moldova interconexiunile cu România.
În context, premierul Dorin Recean le-a cerut tuturor autorităților competente și întreprinderilor energetice desfășurarea unor campanii de informare a cetățenilor privind necesitatea de a consuma rațional energia electrică, în special în orele de vârf, ceea ce, pe lângă scăderea consumului pe țară, va contribui la stabilitatea rețelelor electrice.
La rândul lor, reprezentanții Agenției Rezerve Materiale au dat asigurări că țara este asigurată la nivel de 100% cu cărbune, iar stocurile de păcură din rezervele de stat sunt completate în limita capacităților de stocare.
Premierul a solicitat reluarea activității Centrului de dirijare în situații excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, găzduit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care să fie funcțional în cazul în care apar deconectări ale energiei electrice cauzate de eventualele bombardamente ale infrastructurii energetice din Ucraina, precum și în cazul în care nu va fi încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI