
Granturile și împrumuturile sunt sursa banilor alocați pentru Buget Plus, lansat de PAS în ajunul alegerilor

Granturile și împrumuturile sunt sursa banilor alocați pentru așa-zisului Buget Plus, lansat de guvernarea PAS în ajunul alegerilor parlamentare.
Jurnaliștii de la Mold-street au analizat cifrele, după ce premierul Dorin Recean a anunțat că în acest an vor fi direcționați suplimentar încă circa 8 miliarde de lei de la bugetul statului pentru investiții în economie. În realitate mai puțin de jumătate din aceste resurse vor fi pentru investiții, majoritatea banilor sunt însă în scopuri sociale, transmite Mold-street.
Proiectul de modificare a Legii Bugetului de stat pentru 2025, aprobat de Guvern și trimis în Parlament (care urma să îl examineze şi aprobe în şedinţa de vineri, 4 aprilie) prevede majorarea veniturile bugetului de stat cu 3,73 miliarde de lei. În acelaşi timp Guvernul propune majorarea cheltuielile bugetului de stat cu peste 7,74 miliarde de lei.
În consecinţă va creşte cu peste patru miliarde de lei, deficitul bugetar, care la finele anului 2025 ar urma să constituie aproximativ 17,9 miliarde de lei.
De unde vin banii
În ceea ce privește sursa de venituri ale bugetului de stat, modificările propuse pentru anul 2025 vizează includerea sprijinului financiar sub formă de granturi din partea UE în cadrul Programului de independența energetică și reziliență pentru Republica Moldova, precum și revizuirea intrărilor de granturi din partea Băncii Mondiale, precum și pentru proiecte finanțate din surse externe.
Astfel, intrările de granturi se propun a fi majorate în total cu 3,73 miliarde de lei, dintre care granturi pentru suport bugetar - cu peste 3,64 miliarde de lei, iar granturile pentru proiecte finanțate din surse externe se vor majora cu 87,4 milioane lei.
În consecinţă debursările de granturi pentru suport bugetar pentru anul 2025 vor constitui circa 3,96 miliarde de lei și se vor majora față de aprobat inițial cu 3,64 miliarde de lei.
O altă sursă vor fi împrumuturile externe care vor creşte cu aproximativ 6,4 miliarde de lei față de suma aprobată în bugetul pentru anul 2025, din contul majorării, în special, a volumului împrumuturilor destinate pentru suport bugetar cu 6.044,5 milioane lei, dar și a volumul împrumuturilor destinate implementării proiectelor investiționale- cu 181,1 milioane lei.
Majorarea volumului împrumuturilor se datorează în mare parte includerii în buget, a avansului și primei tranșe oferite de Uniunea Europeană în contextul Planului de Creștere Economică pentru
Republica Moldova în sumă de 5.350,3 milioane lei (echivalent 273 milioane euro), creșterii sumei aferente împrumutului oferit de Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare în vederea realizării Programului "Operațiunea Politică de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței
în Moldova” (DPO) - cu 416,5 milioane lei (echivalentul a 20 milioane dolari), precum și urmare a reestimării împrumuturilor externe la cursul de schimb revizuit.
Rambursarea împrumuturilor externe se va micșora cu 169,4 milioane lei din contul reestimării cursului de schimb valutar, se mai arată în document.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










