Escrocherie cu "mașini din Germania" de peste 4,4 milioane lei, dirijată din pușcărie: 8 condamnați, inclusiv deținuți

image_2025-07-02_090134976

Opt persoane au fost condamnate la pedepse de până la 12 ani de închisoare, în urma unei escrocherii de proporții, coordonate din Penitenciarul din Bălți, în dosarul privind vânzarea fictivă de mașini "aduse din Germania". Sentințele au fost pronunțate de Judecătoria Chișinău, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Cine sunt condamnații și ce pedepse au primit

Trei deținuți din Penitenciarul Bălți au primit câte 12 ani de închisoare, care se adaugă la pedepsele pe care deja le executau pentru omor, răpire, furt și alte escrocherii. Un complice aflat în libertate, din municipiul Bălți, a fost condamnat la 10 ani, iar alți trei locuitori din același oraș – un bărbat și două femei – au primit pedepse de 6 și 8 ani. O femeie din Ialoveni, implicată marginal și fără antecedente penale, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, condiționat că nu va comite alte infracțiuni.

Pe lângă aceștia, alte trei persoane și-au recunoscut vinovăția într-un dosar separat, iar alți trei – doi soți și un bărbat – au fost condamnați în lipsă, fiind anunțați în căutare. În total, 11 persoane au fost condamnate în acest dosar.

Schema escrocheriei: anunțuri false și bani încasați anticipat

În perioada 2020–2021, gruparea publica pe site-uri de anunțuri oferte pentru vânzarea de mașini de lux aduse din Germania (Mercedes, Audi, Volvo, etc.). Folosind fotografii luate de pe internet, pretindeau că acționează ca intermediari. Victimele erau convinse să achite în avans sume între 1.500 și 3.000 de euro, uneori chiar mai mult – în unul dintre cazuri, o femeie a plătit peste 120.000 de lei pentru o presupusă vamă la o mașină Hyundai Grand Santa Fe.

Pentru a părea credibili, escrocii semnau contracte tipizate și recipise, uneori chiar autentificate notarial, folosind identități false și documente ale altor persoane. Banii erau încasați de complici aflați în libertate, care se întâlneau cu victimele inclusiv lângă punctul vamal Leușeni.

Implicați și martori în căutare de loc de muncă

Ancheta a identificat și persoane folosite ca intermediari pentru transportarea banilor, majoritatea în căutare de locuri de muncă. Unii dintre aceștia, suspectând înșelătoria, au returnat banii victimelor.

Sumele obținute erau convertite în valută și folosite pentru introducerea ilegală în penitenciar a telefoanelor mobile, cartelelor SIM, țigărilor, băuturilor alcoolice și hainelor.

Un martor, agresat pentru a-și schimba declarațiile

În februarie 2023, trei bărbați din Ungheni au fost reținuți și ulterior condamnați, după ce au agresat un martor în dosar pentru a-l forța să-și schimbe declarațiile. Victima a fost bătută până la pierderea cunoștinței și a suferit fracturi. Instanța i-a condamnat pe agresori la pedepse de până la 2 ani, unul dintre ei cu executare, iar ceilalți cu suspendare sau amendă.

Un dosar complex, cu peste 60 de volume

Dosarul, format din peste 60 de volume, a fost transmis în instanță în mai 2022, după 60 de percheziții în penitenciare și la domiciliile suspecților, desfășurate în noiembrie 2021.

 

Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, inculpații beneficiază de prezumția nevinovăției.

Citeşte şi..

Vezi toate