Dragalin face dezvăluiri din scandalosul dosar INTERPOL - schema prin care criminalii scăpau de închisoare
Șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu noi detalii despre scandalosul dosar INTERPOL. Săptămâna curentă, în cadrul cauzei penale au fost ridicate două mașini cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste automobile reprezintă bunuri infracționale, fiind o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii ale INTERPOL.
În prezent, aceste bunuri infracționale se află în gestiunea ARBI. În total, a fost aplicat sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.
Amintim că, în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, pornită în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție investighează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Republica Moldova și din alte țări primeau mită pentru a obține blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în privința infractorilor din diferite țări aflați în căutare internațională.
În iunie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat multiple percheziții pe teritoriul Republicii Moldova, cu suportul ofițerilor și procurorilor francezi și al Biroului Federal de Investigații al SUA. Potrivit probelor acumulate până în prezent, un avocat moldovean și un fost funcționar public din Republica Moldova care a activat și în cadrul INTERPOL, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri la INTERPOL cu informație și documente falsificate, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pentru clienții lor pe motiv că aceștia aveau statut de solicitant de azil în Republica Moldova. Concomitent, avocatul depunea petiții solicitând azil la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). La indicația fostului șef al IGM, funcționari publici din cadrul IGM inițiau procedura de azil, contrar legii, fără prezența fizică a persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, la solicitările INTERPOL, fostul șef al Direcției Cooperare Internațională Polițienească (DCPI) al MAI, includea date vădit false în documente oficiale, confirmând statutul persoanelor de ,,solicitant de azil”, pe baza căruia INTERPOL bloca Notificările Roșii.
În ultimele luni, au fost identificate fluxuri financiare, transferuri bancare, bunuri infracționale și bunuri ale învinuiților, în scopul asigurării unei eventuale confiscări speciale și extinse. În acest context, a fost aplicat sechestru asupra următoarelor bunuri pe teritoriul Republicii Moldova:
Casă de locuit și teren pentru construcții în mun. Chișinău, cu valoarea aproximativă 3.450.114 MDL
Cota-parte de ½ din apartament în mun. Chișinău cu valoare aproximativă 2.048.508 MDL
Cota-parte de ½ din casă de locuit în or. Vadul lui Vodă cu valoare aproximativă 3.264.692 MDL
Cota-parte din locuri de parcare în mun. Chișinău cu valoare aproximativă 377.150 MDL
Mașină Toyota Camry, cu valoare aproximativă 452.933 MDL
Mașină Range Rover, cu valoare aproximativă 738.656 MDL
Cota-parte de ½ din mașină Skoda Octavia, cu valoare aproximativă 117.336 MDL
Cota-parte de ½ din mașină Mercedes GLC, cu valoare aproximativă 454.970 MDL
Cont bancar în valoare de 41.449 EUR
Cota-parte de ½ din cont bancar în valoare de 12.193 EUR
Mijloace bănești în sumă de 13.480 EUR și 600 USD
Cel puțin 26 de persoane au depus acte false la INTERPOL prin această schemă, prin acțiunile lor afectând investigații criminale din întreaga lume, inclusiv Franța, Australia, China și alte țări. Ca rezultat al acestei investigații și informație furnizată de către Procuratura Anticorupție, la 7 iunie 2024, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii a persoanelor care au beneficiat de această schemă de corupție, stopând o metodă infracțională de a permite fugarilor internaționali să evite mandate de arest.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI