Decizia care poate schimba piața mondială a petrolului și valutelor
Arabia Saudită a refuzat să prelungească acordul cu Statele Unite privind vânzarea petrolului doar contra dolari americani, relatează Bloomberg. Decizia schimbă nu doar piața mondială a petrolului, ci și a gazelor naturale și valutelor.
Tratatul a fost încheiat în 9 iunie 1974, ca o garanție pentru asistența militară și de altă natură din partea SUA. Aceste acorduri au fost încheiate după abolirea standardului de aur în SUA, în 1971, și după criza petrolieră din 1973-1974.
Arabia Saudită planifica însă cu mai mulți ani în tranzacționarea petrolului în monede alternative. În urmă cu un an, regatul a încheiat un acord de schimb cu China, pentru a-și vinde petrolul în yuani, ceea ce a fost perceput de SUA drept o provocare.
Refuzul de a prelungi acordul nu înseamnă însă că regatul va trece imediat la comercializarea petrolului în alte monede, dar semnalează o reducere treptată, dar sistematică, a utilizării dolarului american de către marii producători și consumatori de petrol și, prin urmare, o slăbire a dolarului, ca monedă de rezervă la nivel mondial.
Arabia Saudită este al doilea cel mai mare furnizor de petrol pentru China, după Rusia. China nu este singura țară cu care Arabia Saudită este dispusă la schimburi comerciale în monede naționale. La începutul anului 2023, regatul a semnat un acord cu Brazilia, pentru a accepta realul în schimbul dolarului pentru achizițiile de petrol.
Arabia Saudită are în vedere aderarea la BRICS. Rusia, în calitate de unul dintre principalii actori din această asociație, le-a propus țărilor membre un mecanism de plăți transfrontaliere bazat pe platforma de decontare BRICS Bridge. Pentru ca mecanismul să funcționeze, băncile centrale BRICS vor trebui să emită active digitale similare token-urilor și să le lege valoarea acestora de monedele naționale ale statelor membre BRICS.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI