De ce evaluarea procurorilor şi judecătorilor decurge lent? Răspunsul ministrului Justiției
Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justiţiei susţine că procesul de evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor decurge mai lent decât au anticipat autorităţile.
Potrivit oficialului, cauza ar fi volumul mare de informaţii pe care membrii Comisiei Pre-Vetting trebuie să le verifice, dar şi faptul că aceştia acordă o atenţie deosebită calităţii.
”Și noi ne-am dori ca acest proces să decurgă mult mai rapid, dar nu putem influența în niciun fel pentru că activitatea comisiilor este una independentă. Din discuțiile pe care le-am avut cu membrii comisiilor de evaluare, am aflat că ei acordă o mare atenție calității procesului. Ei preferă să fie mai lenți, dar siguri în procesul de colectare, contrapunere și analiză a datelor. Le ia mult timp și procesul de motivare a hotărârilor. Ei au acces la diferite baze de date și au de analizat multe date. Partea bună e că procesul e în dinamică pozitivă. Consiliul Superior al Procurorilor este deplin funcțional, la CSM sunt 9 membri din 12. Curând Parlamentul urmează să decidă asupra candidaților care au promovat exercițiul de evaluare din rândul societății civile, dacă îi confirmă în calitate de membri CSM. Avem cinci judecători evaluați și numiți la Curtea Supremă de Justiție ", a mai declarat Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii "Punctul pe Azi" de la TVR Moldova.
Comisia Pre-Vetting a fost Creată la 4 aprilie 2022 și este alcătuită din șase membri. Comisia are rolul de verificare a integrității judecătorilor și procurorilor.
Membrii Comisiei analizează și stabilesc dacă candidații au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au adoptat sau nu acte arbitrare, dacă au admis conflicte de interese, dacă au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor.