Culesul strugurilor a început cu o lună mai devreme. Dogoarea soarelui duce la recolte scăzute

Struguri 1

Moldovenii au început să culeagă strugurii pentru a-și umple butoaiele cu vin. Forfotă mare este și în gospodăria lui Ion Nicolenco din Căușeni. De mai mulți ani bărbatul face mai multe soiuri de vin cu care a câștigat câteva butoaie de aur la concursurile desfășurate în țară.  

 

Înainte de a începe culesul strugurilor, bărbatul efectuează analize detaliate ale acestora, pentru a determina gradul de glucoză și calitatea boabelor, stabilind astfel ziua optimă pentru cules. După ce strugurii sunt zdrobiți, vinul alb a fost pus la fermentat cu câteva zile. 

 

Ion Nicolenco a plantat vița de vie acum 30 de ani. El susține că datorită acestui lucru a reușit să câștige numeroase premii naționale.



Acum 17 ani a participat pentru prima dată la un concurs organizat în țară, unde s-a ales și cu primul premiu. Pe lângă vinul alb și roșu, Nicolenco produce și cagor, care i-a adus trei butoaie de aur, Pentru anul acesta, Nicolenco plănuiește să producă aproximativ 6 tone de vinuri albe și roșii, majoritatea urmând să fie comercializată. 

 

În ţara noastră sunt peste 130 de mii de hectare de viţă-de-vie în care sunt cultivate peste 70 de soiuri de struguri de masă. Recolta de struguri din Republica Moldova va fi, în anul curent, cu până la 35% mai mică în comparație cu anul trecut, constituind între 3 și 12 tone de struguri la hectar.

 

Datele prezentate în cadrul unei ședințe desfășurate recent la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) arată că oferta de struguri pentru procesare în 2024 este estimată la până la 220 de mii de tone, comparativ cu cele 263 de mii de tone procesate în 2023.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate