
Cota creditelor nepertormante din sistemul financiar al Moldovei este dublă față de media pe regiune
Cota creditelor nepertormante din sistemul financiar al Moldovei, în 2024, a constituit 4,2% (circa 0,2 miliarde de euro) – dublă față de media pe regiune și una dintre cele mai înalte dintre statele incluse în monitorizare. Datele se regăsesc într-o analiză a Vienna Initiative și BERD, transmite Mold-street.com.
Doar în Ucraina (circa 30,3%), care este supusă agresiunii militare ruse, în Maroc (8%) și în Muntenegru (4,7%) cota creditelor nepertormante era mai mare. Pentru comparație, în România și Serbia cota este de 2,5%, în Kosovo – 1,8%, în Georgia – de 1,5%, iar în Armenia – de doar 1,1%.
Anul trecut volumele creditelor neperformante din sistemul financiar al statelor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) și-au continuat tendința descendentă, scăzând cu 4,4% față de anul precedent, ajungând la 26 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă una dintre
cele mai semnificative reduceri anuale din ultimii ani.
Monitorul dedicat creditelor neperformante al BERD este o publicație semestrială în cadrul Inițiativei NPL a Inițiativei de la Viena, care acoperă 17 țări CESEE și alte opt piețe din afara CESEE, inclusiv Republica Moldova.
Când devine neperformant un credit?
Un credit devine neperformant în cazul în care există indicii cu privire la probabilitatea ca debitorul să nu ramburseze creditul sau dacă au trecut mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite. Acest lucru se poate întâmpla când o persoană își pierde locul de muncă și, prin urmare, nu poate rambursa un credit ipotecar în condițiile convenite sau când o companie se confruntă cu probleme financiare.
Băncile trebuie să analizeze cu atenție împrumuturile pe care le-au acordat și să identifice într-o etapă incipientă acele credite care prezintă riscul de a deveni neperformante. Acest proces se numește „recunoașterea creditelor neperformante”.