Comisia Europeană a instituit o comisie de audit, care va monitoriza cum este valorificat sprijinul financiar acordat Ucrainei

0b099ee60190fe89d411eb9f9576d0c4

Comisia Europeană a instituit o comisie de audit, care va monitoriza sprijinul financiar acordat Ucrainei. Noua structură va monitoriza valorificarea banilor până în la 30 iunie 2028. Potrivit deciziei, auditorii vor ajuta Comisia Europeană să evalueze eficacitatea sistemului de gestionare și control ale Ucrainei în ceea ce privește fondurile furnizate și în combaterea gestionării defectuoase a finanțării din partea UE, în special în combaterea fraudei, a corupției, a conflictelor de interese și a neregulilor.

Comisia de audit va semnala orice problemă sistemică sau potențiale deficiențe în procesul de gestionare a resurselor din partea UE. Între altele, comisia de audit evaluează sistemele instituite de Ucraina pentru a evita, a remedia, a raporta, a trata, a investiga și a urmări penal, în mod eficace, eventualele cazuri de fraudă, corupție, conflicte de interese și oricare alte nereguli în legătură cu orice cheltuială finanțată în cadrul mecanismului.

Auditori vor avea dreptul de a le solicita informații autorităților competente și de a efectua, în orice moment, inclusiv prin intermediul secretariatului său, propriile verificări și controale la fața locului ale sistemului de gestionare și control al Ucrainei, precum și ale procedurilor și cheltuielilor. Rapoartele care vor fi întocmite vor conține, după caz, recomandări adresate Ucrainei, pentru a-și îmbunătăți sistemul de gestionare și control, și sunt comunicate Comisiei Europene. Auditorii vor prezenta rapoarte, inclusiv o copie a recomandărilor, cu o frecvență de cel puțin o dată la trei luni. Ele vor trebui să conțină avizul cu privire la performanța și eficacitatea sistemului ucrainean de gestionare și control.

De asemenea, auditorii adoptă recomandări adresate Ucrainei în toate cazurile în care, în opinia lor, autoritățile ucrainene competente nu au întreprins măsurile necesare pentru a preveni, a depista, a corecta, a investiga și a urmări penal cazurile de fraudă, de corupție, conflictele de interese și neregulile care au afectat grav sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a cheltuielilor finanțate în cadrul mecanismului, precum și în toate cazurile în care identifică deficiențe care afectează structura și funcționarea sistemului de control instituit de autoritățile ucrainene.

Comisia de audit asigură un dialog și o cooperare periodice cu Curtea de Conturi Europeană, precum și cu Curtea de Conturi a Ucrainei, și cu alte instituții, după caz.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI